IZBORI U IZRAELU

NETANYAHUOVA BITKA ZA OPSTANAK Na izborima prošao bolje od očekivanog, ostaje li premijer?

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a joint press conference with British Foreign Secretary Philip Hammond on July 24, 2014 at the Knesset in Jerusalem. Speaking on his first official visit to the region since taking over as Britain's top diplomat, Hammond said Britain is "gravely concerned" by the high number of civilian casualties resulting from Israel's military operation in Gaza while Netanyahu said Israel was doing everything it could to minimise casualties, pinning the blame on Hamas for using civilians as "human shields". AFP PHOTO/GALI TIBBON
 GALI TIBBON/AFP

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netahyahu na parlamentarnim je izborima u utorak prošao bolje nego što se očekivalo, a izlazne ankete pokazuju da je njegova stranka Likud osigurala oko 27 mjesta u parlamentu i izjednačena je s glavnim protivnikom lijevim centrom ali Netanyahu može lakše formirati koaliciju.

Izlazne ankete za Channel 10 i Channel 1 pokazale su da su i Netanyahuova desna stranka Likud i Cionistička Unija Isaaca Herzoga osvojili po 27 mjesta u Knessetu koji ima 120 mjesta. Channel 2 objavio da je Netanyahu u blagoj prednosti s 28 mjesta u odnosu na 27 koliko je osvojila Unija.

Rezultati, koji su veoma različiti od rezultata istraživanja javnog mišljenja prije izbora, bit će udarac laburistima koji su se nadali da će razlika između njih i Netanyahuova Likuda biti puno veća.

Analitičari tvrde da ovakav rezultat znači kako Netanyahu ima povećane izglede za osnivanje nove vlade, no i čelnik laburista Isaac Herzog nastojat će formirati koaliciju.

Nova centristička stranka Kulčanu koju vodi bivši član Netanyahuova Likuda izgleda da će iz izbora izaći kao snaga koja će odlučivati o tome tko će vladati u mogućim tjednima koalicijskih pregovora.

Unatoč tomu što su neki predviđali da će ovi izbori za Netanyahuovu političku karijeru predstavljati veliku prepreku, izraelski premijer je izgleda ostvario dobitak na račun manjih desnih stranaka.

Pregovori o osnivanju koalicije počet će odmah nakon prebrojavanja rezultata, a konačni rezultati se očekuju u srijedu rano ujutro.

U zadnjim danima predizborne kampanje istraživanja javnoga mišljenja davala su Cionističkoj uniji prednost od tri do četiri zastupnička mjesta u odnosu na Likud.

Izbori su se pretvorili u referendum o tome jesu li Izraelci umorni od čelnika kojega zovu Bibi nakon devet gopdina na vlasti u tri mandata.

Netanyahu je poduzeo ekstremne mjere kako bi dobio potporu desnih glasača odbacujući dosadašnju politiku uoči izbora objavom da nikada neće dopustiti uspostavu palestinske države.

Na sam dan izbora optužio je lijeve skupine da ga nastoje ukloniti s vlasti dovozeći autobusima izraelske Arape na birališta što je izazvalo oštre kritike Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:22