SPOR OKO NUKLEARNOG NAORUŽANJA

NETANJAHU IZ SVIH TOPOVA 'Ne vjerujte Ruhanijevu šarmu, svi su isti još od Homeinija'

 AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu udario je svom snagom po novom iranskom predsjedniku Hasanu Ruhaniju pokušavajući rasturiti kredibilitet koji je ovaj odlučio graditi pomirljivim porukama. Predsjednik Ruhani bio je glavna priča aktualne Opće skupštine UN-a u New Yorku ali premijer Netanjahu kaže da mu ne vjeruje i da njegovi slatkorječivost i šarm prikrivaju plan razvoja nuklearnog naoružanja.

U izjavama punim sarkazma, Netanjahu je rekao da je Ruhani, unatoč izjavama da želi mirno rješenje spora oko nuklearnog programa, isti kao i svaki iranski predsjednik od islamske revolucije 1979. “Svi su služili tom nesmiljenom uvjerenju, tom istom nesmiljenom režimu.” rekao je Netanjahu ponavljajući izraelski stav o Iranu kao najjačem neprijatelju i “životnoj prijetnji” njihovoj zemlji, naročito radi nuklearnog oružja. “Predsjednik Ruhani, kao i predsjednici koji su mu prethodili, odani je sluga režima.” rekao je Netanjahu.

Odbacio je svaku pomisao da bi se Iranu dopustio probram obogaćivanja urana čak ina najnižoj razini, tvrdeći da je jedini način da se zaustave iranski planovi o nuklearnom oružju taj, da se potpuno unište postrojenja za proizvodnju goriva za nuklearne pogone. Zahtijeva od Zapada da pojača gospodarske sankcije Iranu umjesto da ih smekšava kako je je zatražio Ruhani.

“Volio bih da mogu vjerovati Ruhaniju, ali ne mogu” rekao je Netanjahu pred Općom skupštinom UN-a, u govoru koji su iranski predstavnici bojkotirali “Jer činjenice su tvrdoglave.”

Iranski ambasador u UN-u Mohamad Kazai Netnjahov je govor proglasio “potpaljivanjem” i odbacio je tvrdnje da Iran gradi nuklearni arsenal te ponovio da njegova zemlja ima pravo na samoobranu. “Izraelskom je premijeru bolje da ni ne razmišlja o napadu na Iran, a kamoli da ga planira” rekao je i poručio da je Iranska “politika osmijeha” bolja od “laganja”.

Mislio je na preventivnu akciju koju su iranski diplomati pokrenuli prije Netanjahuova govora, ogovarajući ga da je serijski lažac u upozoravajući američkog predsjednika Baracka Obamu da ne dopusti Izraelcima da unište pozitivan duh koji je Ruhani donio u Ujedinjene Narode.



Napad na Netanjahua potpisali su osobno iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif i njegov glasnogovornik Marzieh Afkam, a izveli su ga preko iranskih državnih medija, dan nakon što je premijer Netanjahu posjetio predsjednika Obamu u Bijeloj kući i potvrdio da se Izrael i SAD i dalje slažu oko iranskog nuklearnog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:34