NESTAO?

NESTAO UGLEDNI NOVINAR I BLOGER Iz New Yorka je otišao u Kinu i tu mu se gubi svaki trag: 'Nadamo se da je samo riječ o nesporazumu'

 
Yang Hengjun
 Twitter

Australska vlada istražuje izvješća o tome da je kinesko-australski novinar nestao u Kini.

Yang Hengjun, bloger i bivši kineski diplomat, nikome se nije javio od subote, kad je letio u New York iz Guangzhoua. Akademik Feng Chongyi iz Sydneya kaže da se boji da su Yanga zadržale kineske vlasti. O njegovom nestanku još nema službenih komentara Kine.

Australsko je ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da traži informacije o australskom državljaninu koji je nestao u Kini. Vjeruje se da je Yang putovao sa svojom suprugom, kineskom državljankom Yuan Rui Juan, i njezinim maloljletnim sinom.

Australski mediji javljaju kako se na društvenim mrežama vidi da je njegova spruga bila u Pekingu, a smatra se da su ju tamo ispitali kineski dužnosnici. Išla je u Šangaj kako bi sina otpratila obitelji.

Yang je inače australski državljanin koji živi u SAD-u. Na internetu ima velik broj pratitelja, a poznat je po kritikama Kineske komunističke partije.

2011. su njegovi prijatelji također strahovali da je nestao, no kasnije se ispostavilo da je bila riječ o nesporazumu.

Profesor Feng sa Sveučilišta u Sydneyu rekao je da je nedavno savjetovao Yangu da ne putuje u Kinu, no on mu je odgovorio da se ne brine za svoju sigurnost.

'Njegovi prijatelji, obitelj i ja smo ga pokušavali kontaktirati u posljednja četiri dana. Nitko se nije uspio čuti s njim', rekao je Feng za BBC.

Drugi Yangov prijatelj, australski novinar John Garnaut rekao je da se nada da će se Yang pojaviti te da je riječ samo o nesporazumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:41