NOVI MISTERIJ

NESTAO MALEZIJSKI AVION Pilot tražio čudnu promjenu kursa, potraga obustavljena zbog mraka

Zrakoplov je bio na letu iz Indonezije za Singapur, a navodno je nestao negdje nad morem
 AFP/Flickr

>>> NOVO 12:42 Indonezijske su vlasti objavile da se potraga za nestalim avionom kompanije AirAsia privremeno obustavlja zbog mraka te da će biti nastavljena tijekom ponedjeljka.

------------------------------

8:57 Uzdrmana rodbina putnika koji su se ukrcali u nestali avion u velikoj neizvjesnosti, a mnogi od njih i u suzama, čekaju bilo kakvu vijest o sudbini svojih najmilijih. I u Surabayi i u Singapuru organizirani su posebni timovi i krizni centri za potrebe rodbine.

------------------------------

Zrakoplov AirAsije, koji je nestao u nedjelju ujutro na letu iz indonezijskog grada Surabaye prema Singapuru, nije poslao nikakav poziv u pomoć, kazao je dužnosnik indonezijskog ministarstva prometa Joko Muryo Atmodjo.

Zrakoplov je u nedjelju izgubio kontakt s kontrolom leta nakon što je zatražio dozvolu da poveća visinu leta kako bi izbjegao oblake.

Zrakoplov je trebao sletjeti u Singapur oko 1:30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Singapurska zračna luka na svojim internetskim stranicama za taj let navela je da "kasni". (H)

------------------------------

7:37 Iako je na mjestu posljednjeg kontakta s avionom vrijeme bilo nepovoljno, eksperti tvrde da oluje na tom području nisu nimalo neuobičajene. U međuvremenu je stigla informacija da iz aviona ni u jednom trenutku nije stigao poziv u pomoć.

AirAsia je prilično popularan avioprijevoznik na jugoistoku Azije, a poznat je kao kompanija s dobrim sigurnosnim standardima. Pilot u nestaloj letjelici ima više od šest tisuća sati letačkog iskustva.

------------------------------

6:42 Prema informacijama kompanije AirAsia, posada je prije gubitka kontakta od kontrole leta zatražila promjenu visine kako bi izbjegla oluju.

------------------------------

6:23 Kineska državna televizija CCTV izvijestila je da su prema nepotvrđenim informacijama pronađeni mogući ostaci aviona u blizini indonezijskog otoka Belitunga.

------------------------------

Avion malezijske kompanije AirAsia na letu iz Surabaye u Indoneziji za Singapur izgubio je kontakt s kontrolorima leta, izvijestili su u nedjelju lokalni mediji.

Prema riječima dužnosnika indonezijskog ministarstva prometa, avion na letu QZ 8501 izgubio je kontakt s kontrolom leta u Jakarti u 7:24 sati po lokalnom vremenu, odnosno 24 minute nakon ponoći po hrvatskom vremenu. Letjelica je iz Surabaye poletjela 42 minute prije nestanka.

Dužnosnik je napomenuo da je posada aviona nedugo prije gubitka kontakta zatražila odobrenje za skretanje na neuobičajenu rutu, no nije iznosio detalje. U trenutku gubitka kontakta na području nestanka, negdje nad morem između Jave i Bornea, vrijeme je bilo prilično loše, odnosno u tijeku je bila velika oluja.

Nestao je Airbus 320-200 u kojemu je bilo 155 putnika, dvojica pilota te petero članova kabinskog osoblja, potvrdili su u kompaniji AirAsia.

Inače, riječ je o letjelici u vlasništvu indonezijske podružnice malezijske kompanije AirAsia, koja se zove AirAsia Indonesia, a nudi uglavnom low cost letove.

'U ovom trenutku nažalost nemamo dodatnih informacija o statusu putnika i članova posade, ali kako budemo dobivali informacije, tako ćemo sve obavještavati. (...) U ovom trenutku traje operacija potrage i spašavanja i AirAsia u potpunosti surađuje i pomaže spasilačkim službama', stoji u prvom priopćenju kompanije, koja je potvrdila nestanak svog zrakoplova. Tvrtka je objavila i broj telefona za članove obitelji i prijatelje osoba koje su se ukrcale u nestali avion.

Pojavile su se i informacije o državljanstvu putnika u avionu. Velika većina su Indonežani (157), dok su se na let ukrcala i tri Južnokorejca te po jedan državljanin Singapura i Malezije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:32