ŠEF BLACKFIELDA

NERAZRJEŠEN SKANDAL Unajmio skup stan i kupio Aston Martin te nestao bez traga. Kao i 20 milijuna dolara

Naš je šef jednostavno nestao, ustvrdili su zaposlenici koji su samo jednog dana saznali da neće dobiti plaću i da su povučena sredstva sa svih računa kompanije

Blackfield Capital CJSC bio je donedavno jedan od najzanimljivijih hedge fondova u Moskvi, naširoko poznat po blještavim partyjima i neskrivenim, ambicioznim planovima proširenja u Sjedinjene Države. Danas ga, pak, potresa još uvijek nerazriješen skandal koji je moskovske investitore ostavio u potpunom šoku.

Osnivač i šef Blackfielda, 29-godišnji Kim Karapetjan, nestao je bez traga, kao i sva financijska sredstva kojima je tvrtka raspolagala.

Nitko ništa nije naslućivao, najmanje zaposlenici. Nije im bilo ni na kraj pameti da bi se takvo što moglo dogoditi sve dok sredinom listopada prošle godine u sjedište njihove tvrtke u luksuznom kompleksu u centru Moskve nisu umarširala tri neidentificrana muškarca koji su tražili Karapetjana.

Statističke analize

On nije bio u svom uredu. Ni taj, a ni idući dan, kada su direktori tvrtke obavijestili 50-ak zaposlenika da kompanija više nema novca za isplatu njihovih plaća. Osim što nije bilo novca za plaće, piše Wall Street Journal, nestala su i sva druga sredstva koja je kompanija imala na svojim računima, pa čak i novac investitora, za koje se ni danas ne zna jesu li svi bili iz Rusije ili i iz drugih zemalja. Dakle, osim njihovu šefu, bez traga je nestalo i 20 milijuna dolara.

- Naš je šef jednostavno... nestao - rekao je u jednom od intervjua Sergej Grebenkin, bivši zaposlenik Blackfielda koji je radio na razvoju softvera.

Svi napori da se Karapetjana, kojega se ne tereti za bilo kakvo kriminalno djelo, kontaktira putem telefona, elektronske pošte ili preko suradnika i prijatelja, pali su u vodu, piše WSJ. Šute i svi drugi bivši visokopozicionirani djelatnici. Također se ne zna je li tvrtka još uvijek operativno funkcionalna. No, list navodi kako je razgovarao s desecima bivših zaposlenika te djelatnika konkurentskih tvrtki u Rusiji, što, zajedno s dokumentima iz SAD-a i Britanije koji su im dani na uvid, otkriva određenu sliku o tome kako se priča razvijala.

Blackfield je osnovan 2009. godine s idejom predvođenja modernog tržišta. Tvrtka se fokusirala na algoritamsku trgovinu ili korištenje statističkih analiza za detektiranje obrazaca na tržištima, odnosno Moskovskoj burzi.

Pomama za pozivnicom

Do 2013. godine, tvrde upućeni, Blackfield je trgovao s tamošnjih dva posto financijskih izvedenica (terminskih ugovora i ugovora o opcijskoj kupnji). Nekoliko je zaposlenika izjavilo da im je sam Karapetjan rekao kako je tvrtka svojedobno upravljala s 300 milijuna dolara.

U njihovu videu, objavljenom na Blackfieldovoj internetskoj stranici, pojavljivale su se fraze “Mi smo znanstvenici” i “Mi stvaramo stabilnost iz kaosa”, sve pomiješano s apstraktnim animacijama ljudskog mozga.

- Naš potpuno sistematičan investicijski proces pomaže pri izbjegavanju ljudskog faktora, kognitivne pristranosti i trgovinskih pogrešaka koje proizlaze iz emocija - objašnjavali su.

Kako je Blackfieldova prepoznatljivost rasla, tako se moskovska poslovna elita počela grabiti za pozivnicu na neku od njihovih godišnjih zabava. Na partyju za Novu godinu 2013. nastupao je britanski boy bend Blue, a svaki je zaposlenik dobio iPod. Sedam mjeseci kasnije tvrtka je priredila gala zabavu s motivom Alise u Zemlji čudesa - umjetnici na trapezu visjeli su s lustera i punili piramide čaša šampanjcem.

Lagao o svom životu

Usporedno s organiziranjem luksuznih zabava radili su se i planovi za proširenje poslovanja. Cilj je bio SAD, New York. Karapetjan je zadužio dio svojih zaposlenika da formira američku podružnicu, Blackfield Capital LLC, i unajmio 18 ureda na 46. katu 7. zgrade Svjetskog trgovinskog centra. Američka je podružnica imala nekoliko zaposlenika, ali ne i sredstva na upravljanju.

Karapetjan je također unajmio golemi penthouse u William Sreetu po cijeni od 15 tisuća dolara mjesečno. Bila je to rekordna cijena najma za Financial District, a najbolje od svega - stan je unajmio na neviđeno.

- Ček je bio napisan. Nikad ga, ni u jednom trenu, nisam vidio u zgradi - rekao je Adam Mariucci, trgovac nekretninama kojeg je Karapetjan angažirao.

Osim za stan, pobrinuo se i za automobil. Zaposlenicima američke podružnice dao je zadatak da mu kupe Aston Martin Vanquish iz 2014., čija se cijena kreće oko 300 tisuća dolara.

Karapetjan je suradnicima rekao da je već prije posjetio New York, i to kad je radio na upravljanju portfeljem za Morgan Stanley nakon što je magistrirao ekonomiju na London School of Economics. Glasnogovornik Morgan Stanleyja izjavio je da nemaju zapisa o osobi pod tim imenom koja je radila za njih. Za ime Kim Karapetjan nikad nisu čuli ni na London School of Economics.

Prvi znakovi nevolje u Blackfieldu počeli su se pojavljivati u proljeće 2014., nakon eskalacije sukoba u Ukrajini koji je doveo do nametanja sankcija Rusiji.

Bez komentara

Nedugo nakon toga Blackfieldova podružnica u SAD-u je prekinula najam ureda i otpustila ljude. Zaposlenicma je rečeno da se podružnica zatvara zbog nedostatka financijskih sredstava, koji je povezan s usporavanjem ruskog gospodarstva. To je naveo jedan od bivših zaposlenika koji tvrdi kako je od svojih kolega iz Moskve čuo da je nekoliko velikih investitora povuklo svoja sredstva.

A onda se u listopadu Karapetjan prestao pojavljivati u svom moskovskom uredu, baš kao i braća Henry i Haik Mkhitaryan. Henry je bio Blackfieldov glavni operativni direktor, a Haik jedan od višepozicioniranih zaposlenika. Ni oni, kao ni bivši prvi čovjek američke podružnice Garret Filler, nisu htjeli ništa komentirati.

Nikakav kontakt

Obavijest koja je svojedobno nakratko, na samo nekoliko sati, bila objavljena na internetskoj stranici tvrtke upućivala je posjetitelje da Karapetjana potraže u Sjedinjenim Državama.

Nakon nestanka se Karapetjan, odnosno osoba koja se tako predstavila, javio samo jednom. Nekoliko dana nakon što je misteriozno ispario, zaposlenicima i investitorima je s privremene e-mail adrese poslao kriptiranu poruku u kojoj je naveo da je u bijegu jer mu se prijeti, no nije specificirao na koji način ni zbog čega.

Također je obećao da će investitorima vratiti sav novac, no nije naveo kako ga oni i kada mogu ponovno kontaktirati. Nakon toga izgubio mu se svaki trag na internetu - obrisan je njegov profil na Facebooku i LinkedInu, kao i e-mail adresa. Njegov broj telefona je isključen.

‘Dragi klijenti, mi smo bankrotirali’

Za zaposlenike Blackfielda, među ostalim Danila Krivopustova, sve što se dogodilo u tvrtki veliki je šok, koji je došao bez ikakvog upozorenja. On je, primjerice, 8. listopada došao na posao, na svoje radno mjesto, usredotočen na aplikaciju za kompjutoriziranu trgovinu na čijem je razvoju radio. Kasnije istog tog dana doznao je da tvrtka nema novca i da se njegovu šefu izgubio svaki trag. - U 5 sam otišao kući bez novca i bez posla. Otad nismo ništa čuli - ispričao je Krivopustov. Slično su se vjerojatno osjećali i investitori kad su dva dana kasnije na internetskoj stranici pročitali kratku obavijest koja je glasila: “Dragi klijenti, Blackfield Capital je bankrotirao.

Kim Karapetjan je pobjegao u SAD. Tražite ga tamo”. Dodatni je misterij i to da je tvrtka trebala osnovati dva fonda na Kajmanskom otočju - ne zna se je li dio sredstava možda tamo prebačen, što se najavljivalo u zlatno doba tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:37