NOVA SITUACIJA

NEOČEKIVAN OBRAT U ODNOSIMA RUSIJE I SIRIJE Svijet iznenađen stavom ruskog ministarstva vanjskih poslova

 AFP

Iz ruskog ministartva vanjskih poslova u utorak je stigla neočekivana vijest. Objavili su kako nije neophodno da se sirijski predsjednik Bašar al-Asad održi na vlasti, već da odluku o tome trebaju donijeti građani Sirije.

'Zar nije Rusija inzistirala na tome da Asad ostane na vlasti?', upitao je zbunjeni novinar, a glasnogovornica ministarstva Maria Zakarova odgovorila je: 'Ne, apsolutnio ne. Mi to nikada nismo govorili'.

'Niti sada ne govorimo da Asad treba ostati ili otići. Samo da odluku o tome trebaju donijeti građani', pojasnila je Zakarova ruski stav gostujući na radio stanici Eho Moskvi, prenosi BBC.

Inzistirala je da to ne predstavlja zaokret u ruskoj politici. Kao što je poznato, Moskva već neko vrijeme iz zraka daje podršku Asadovom režimu u ratu s protivnicima.

Ruski zrakoplovi su imali 131 polijetanje u zadnja dva dana i bombardirali su ciljeve u pokrajinama Hami, Homsu, Latakiji, Alepu, Raqqi te u okolici prijestolnice Damaska, stoji u izvješću o ruskim zračnim udarima u zadnja dva dana.

Od početka intervencije u Siriji krajem rujna, Rusija tvrdi da na zahtjev režima u Damasku cilja isključivo skupinu Islamsku državu (IS) i "terorističke" skupine.

Washington i njegovi saveznici tvrde pak da Rusi svojim napadima ponajprije žele zaštititi režim predsjednika Bashara al-Assada i da gađaju pobunjeničke skupine a ne džihadiste IS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:44