ODLUKA AUSTRALIJE

Nema viza za ljude iz zemalja gdje ima ebole

This picture taken on August 19, 2014 shows quarantine officers inspecting the Alpha Friendship, a bulk carrier registered in Greece that carries ores from the Pepel port in Sierra Leone, one of the Ebola-hit area in Western Africa, as the ship berths in the quarantine anchorage waiting for its entry in the port at Qingdao, in eastern China's Shandong province. Ebola has killed more than 1,220 people since it emerged in southern Guinea at the start of the year, spreading first to Liberia and cutting a gruesome and gory swathe through eastern Sierra Leone since May. CHINA OUT AFP PHOTO
 AFP

Australija je obustavila izdavanje viza državljanima zapadnoafričkih zemalja zahvaćenih epidemijom ebole, nadajući se da će tako spriječiti širenje te bolesti na svoj teritorij, izjavio je u ponedjeljak australski ministar useljeništva Scott Morrison.

U Australiji nije zabilježen ni jedan slučaj ebole, ali je bilo nekoliko slučajeva u kojima je postojala sumnja u tu bolest, uključujući 18-godišnjakinju iz zapadne Afrike za koju je pregledom u ponedjeljak ustanovljeno da nije zaražena.

"Vlada je uvela strogi nadzor kad je riječ o ulasku osoba u Australiju u okviru našeg useljeničkog programa za zapadnu Afriku", rekao je Morrison u parlamentu.

"Te mjere uključuju trenutačnu obustavu našeg useljeničkog programa, uključujući i program humanitarnog useljavanja iz zemalja zahvaćenih ebolom, što znači da ne obrađujemo zahtjeve za vizom iz tih pogođenih zemalja", rekao je.

Obustavljeno je izdavanje privremenih viza, a oni koji su dobili neograničenu vizu a još nisu stigli u Australiju bit će podvrgnuti 21-dnevnoj karanteni", dodao je.

Epidemija ebole od izbijanja u ožujku ubila je gotovo 5.000 ljudi, uglavnom u zapadnoj Africi.

Bolest može potrajati do tri tjedna prije nego što se ukažu simptomi, a u tom trenutku ona postaje zarazna.

Australija je dala preračunato oko 95 milijuna kuna za borbu protiv ebole, ali je istodobno izvrgnuta kritikama oporbe zato što nije poslala ekipe u pomoć pogođenim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:19