ODLIČNE VIJESTI!

Nema više nepoznanica: Konačno objavljeni rezultati treće faze ispitivanja ruskog cjepiva

Cjepivo Sputnjik V slično je tzv. oxfordskom koje je proizvela AstraZeneca
 Ryad Kramdi

Rusko cjepivo Sputnjik V protiv koronavirusa pruža oko 92 posto zaštite protiv covida-19, pokazali su rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni u časopisu The Lancet. Tijekom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, nego obično blage, uključujući bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu.

Cjepivo Sputnjik V razvio je Institut Gamaleja u Moskvi. Zasniva se na virusnom vektoru, u ovom slučaju dva ljudska adenovirusa tipa 5 i tipa 26.

U ljudskoj patologiji adenovirusi su poznati kao uzročnici sezonskih prehlada, no ovi vektori su genetski modificirani i ne mogu se množiti u stanicama pa sami po sebi ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje

Cjepivo Sputnjik V slično je tzv. oxfordskom koje je proizvela AstraZeneca.

Zanimljivo je da je cjepivo Sputnjik V odobreno još 11. kolovoza 2020. godine. Tada je ruski predsjednik Vladimir Putin šokirao svijet svojom objavom da je u Rusiji odobreno prvo cjepivo protiv koronavirusa prije početka treće faze kliničkih ispitivanja.

Ona je počela krajem kolovoza, a uključila je oko 40.000 volontera u Rusiji, Bjelorusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Venzeueli i Indiji.

Neslužbeni rezultati o visokoj učinkovitosti ruskog cjepiva pojavili su se još u prosincu prošle godine kada su odobrena mRNA cjepiva koje su proizveli Pfizer/Biontech i Moderna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 06:38