NIJE NA MANHATTANU

NEKADAŠNJA PRIJESTOLNICA NEBODERA DOBIVA NOVI TORANJ U New Yorku niče novi div koji podsjeća na zlatne dane Velike jabuke

 SHoP Architects

Kada se spomenu visoki neboderi, jedna od gradova koji prvi pada na pamet je New York City. "Velika jabuka" dugo je bila svjetska prijestolnica nebodera, ali danas taj primat drži Hong Kong.

Ovaj grad/autonomna provincija u Kini broji 373 zgrade više od 150 metara, dok je New York na drugom mjestu s točno 250 takvih građevina. U top pet su još Dubai (168), koji se može pohvaliti i najvišom zgradom na svijetu - 828 metara visokim Burj Kalifa neboderom, Shangai (135) i Chicago (117).

Iako je New York izgubio primat, u zadnjim godinama u najvećem gradu SAD-a ponovno niču ogromni neboderi - prije dvije godine je na mjestu srušenih tornjeva WTC-a dovršen One World Trade Center koji je visok 541 metar (ili 1776 stopa, što simbolički označava godinu kada je SAD stekao neovisnost od Engleske), dok je prošle godine dovršen 432 Park Avenue, najviši isključivo rezidencijalni neboder na svijetu, visok 426 metara.

© Carlo Allegri / Reuters
The Empire State Building (L) and the Chrysler Building (R) are pictured as translators wait for French Minister for Ecology, Sustainable Development and Energy Segolene Royal and United Nations Secretary General Ban Ki-moon to arrive for a photo opportunity at United Nations Headquarters in the Manhattan borough of New York, January 11, 2016. REUTERS/Carlo Allegri - RTX21WGW

Foto: Reuters

No, još uvijek najpoznatije zgrade u New Yorku bez sumnje su Empire State Building (381 metar) i Chrysler Building (319 metara), izgrađene početkom 30-ih godina prošlog stoljeća. Obje su vrhunski primjer art-deco stila u arhitekturi te su izabrane u 10 najpopularnijih građevina u SAD-u (Štoviše, Empire State Building je zauzeo prvo mjesto u tom izboru).

I dok su ti giganti odreda smješteni na otoku Manhattanu, izgleda da će jedan drugi dio New Yorka, Brooklyn, napokon dobiti i svoj "lendmark" neboder. Naime, u planovima za obnovu 340 Flatbush Avenue Extension ucrtan je neboder visok 324 metra. Projekt je zasad poznat pod nazivom 9 Dekalb Avenue, a u njegovom centru će biti spomenuti neboder sa 73 kata. Prve kompjutorske simulacije projekta napravila je arhitektonska tvrtka SHoP Architects, a sam neboder bi već do 2019. godine trebala izgraditi tvrtka JDS Development Group.

SHoP Architects

Foto / rendering: SHoP Architects

Ovaj neboder biti će duplo viši od dosad najviše zgrade u Brooklynu - Williamsburgh Savings banke, a arhitekti koji su ga projektirali već su se istakli u četvrti s Barclays arenom u kojoj igraju Brooklyn Netsi iz NBA lige i New York Islandersi iz NHL-a. Neboder bi se trebao naslanjati na zgradu Brooklyn Dime Savings banke, iz čije fasade djelomično vuče inspiraciju i koja je zaštićeni spomenik arhitekture.

Projekt ipak nije izazvao unisonu reakciju oduševljenja, jer su neki službenici već počeli propitkivati kako će visina nebodera utjecati na okolne zgrade i da li se uopće može uklopiti u Brooklyn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:55