DIPLOMATSKI SPOR

NEČUVENI POTEZ Poljska traži od Britanije da plati milijune za imigrante povratnike bez posla

Poljska, Češka i Slovačka od Velike Britanije su zatražile da plate 10 milijuna funti u zakladu za nezaposlene u tim zemljama koji su prethodno imigrirali u Veliku Britaniju i tamo radili, a sada su se vratili kući i ne mogu naći posao.

No, Britanci su to odbili jer tvrde da gotovo svi koji su došli i otišli nisu ostali dovoljno dugo da bi ostvarili takva prava. Tri zemlje zbog ove su reakcije najavile diplomatski protest.

Češka ministrica rada Michaela Marksova-Tominova kazala je kako Britanija njihovoj zemlji duguje 3 milijuna funti i to prema pravilima Europske unije.

Britanija je već zbog ovih pravila isplatila 800.000 funti, no ministirca ne odustaje i traži još 2.2. milijuna funti.

Barbora Petrova iz slovačkog Ministarstva rada od Britanije traži 4.9 millijuna funti dok Poljska traži najviše. Spominju se višemilijunski iznosi, no njihovo ministartsvo još nije izašlo s konkretnim brojkama.

Tri zemlje zatražile su sastanak sa Ivanom Rogersom, britanskim predstavnikom u Europskoj uniji.

Ako do njega ne dođe, situacija bi mogla eskalirati na sastanku ministara rada u Bruxellesu najavljenom za idući mjesec.

Podsjetimo, ugovorom između zemalja članica Europske unije dogovoreno je da se građanima koji neko vrijeme rade u drugoj zemlji isplaćuje naknada kada se vrata doma ukoliko su plaćali nacionalno osiguranje i porez u drugoj zemlji. U Velikoj Britaniji potrebno je raditi dvije godine, a u drugim zemljama maksimalno 6 mjeseci.

Ukoliko se ove tri zemlje uspiju naplatiti to bi moglo dovesti do velikih promjena. Tada bi sve druge zemlje jedne o drugih mogle zahtijevati novac za svoje građane koji su nekoj zemlji boravili i radili jako kratko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:49