OBAMINO OBEĆANJE

'Neću vas poslati u još jedan kopneni rat u Iraku'

'Predvodit ćemo veliku koaliciju zemalja koje imaju interes u toj borbi jer nije samo riječ o napadu Amerike na IS', rekao je Obama
US President Barack Obama speaks about the situation in Iraq in the State Dining Room at the White House in Washington, DC, August 7, 2014. Obama said he authorized air strikes and relief supply drops in Iraq to prevent "genocide" by Islamist extremists against minorities. "We can act, carefully and responsibly, to prevent a potential act of genocide," Obama said, in an address as he announced military action. AFP PHOTO / Saul LOEB
 SAUL LOEB/AFP

TAMPA - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je odlučno opetovao da američki vojnici u Iraku neće sudjelovati u kopnenom ratu protiv džihadista Islamske države (IS).

"Američke snage koje su bile raspoređene u Iraku nemaju i neće imati borbenu zadaću", poručio je Obama iz vojnog zapovjedništva za Bliski istok i za srednju Aziju (Centcom) u Tampi, na Floridi.

"Neću vas poslati u još jedan kopneni rat u Iraku", istaknuo je, dan nakon izjava generala Martina Dempseyja, načelnika združenog stožera američke vojske, koji je predložio da se u borbu pošalju vojni instruktori.

"Upotrijebit ćemo našu zračnu moć. Uvježbat ćemo i opremiti naše partnere", kazao je Obama nakon susreta s generalom Lloydom Austinom, zapovjednikom Centcoma. "Predvodit ćemo veliku koaliciju zemalja koje imaju interes u toj borbi jer nije samo riječ o napadu Amerike na IS. Riječ je o svijetu koji ne želi okrutnost IS-a".

Po riječima američkog predsjednika, Sjedinjene Države ne mogu "same" sudjelovati u toj borbi. "Poučeni iskustvom znamo da se problemi vraćaju kada radimo sami i kada nisu uključeni narodi u tim zemljama. Zato moramo drukčije postupiti".

Sjedinjene Države će u borbi protiv Islamske države koordinirati koaliciju za koju je rekao da broji više od 40 zemalja.

Više od 1600 američkih savjetnika poslano je u pomoć iračkim snagama ali Obama ne želi da se oni upetljaju u kopnene borbe kako bi izbjegao ponavljanje Iračkog rata koji je započeo njegov prethodnik republikanaca George W. Bush.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:33