STRELJANJA KRIJUMČARA

'NEĆETE ME VALJDA UBITI?' Šizofrenični Brazilac do posljednjeg trenutka nije znao da ide pred streljački vod!

'Idem na pogubljenje? Ali glasovi su mi rekli da je smrtna kazna ukinuta!'
 AFP

JAKARTA - Među ubijenim trgovcima drogom u Indoneziji bio je i paranoični šizofrenik koji nije shvaćao što mu se događa sve do zadnjih trenutaka njegovog života.

Brazilac Rodrigo Gularte (42) pitao je ‘idem li na pogubljenje?’ dok su ga vezali lancima kako bi ga prevezli na proplanak u džungli na otoku Nusakambangan gdje je ustrijeljen zajedno s još sedmero osuđenika u srijedu ujutro.

POTRESNI DETALJI 'Vezali su ih za križeve prije streljanja, pjevali su gospel dok su pucali u njih'

Irski pastor koji je bio Gularteov dušebrižnik izjavio je kako je sat i pol vremena razgovarao s Gularteom u utorak navečer, kako bi ga pripremio za smaknuće, no osuđeni Brazilac je bio zbunjen i žalio se kako čuje glasove.

- Kada su ga izveli iz ćelije i kada je krenuo prema automobilu, stavili su te proklete lance na njih, izjavio je otac Charlie Burrows irskoj radio-stanici RTE.

- I onda mi je rekao ‘idem li na pogubljenje?’

- Rekao sam mu ‘Da, mislio sam da sam ti to objasnio.’

- Nije se uzbudio jer je bio vrlo miran tip osobe, ali je rekao ‘to nije u redu,’ rekao je Burrows i dodao da je Gularte potom postao paranoičan da će ga ustrijeliti u autu.

IZNENADNI OBRAT NETOM PRIJE STRELJANJA U Indoneziji pogubili osam dilera droge, Filipinku poštedjeli, evo i zašto!

Na mjestu pogubljenja svih osam osuđenika vezali su za križeve, a oni su odbili povez za oći. Potom su svećenicima dopustili da se još jednom posavjetuju s njima. Burrows je rekao kako Gularte nije bio histeričan, ali se bunio protiv pogubljenja.

- Ovo nije u redu, napravio sam malu pogrešku i ne bih trebao umrijeti zbog nje, izjavio je tad Gularte.

Gularte je uhićen 2004. godine na aerodromu u Jakarti s oko šest kilograma kokaina skrivenog u daskama za surfanje. Osuđen je na smrt u veljači 2005. godine, i proveo je sedam od svojih 11 godina u zatvoru na Nusakambanganu.

Gularteova obitelj pokušala je izboriti pomilovanje za njega, pozivajući se na njegovu dijagnozu paranoidne šizofrenije, no indonezijske vlasti odbile su pomilovanje jer prihvaćaju samo dijagnoze državnih liječnika.

U mjesecima prije pogubljenja, Gularte je svojoj obitelji rekao kako ne vjeruje da će ga pogubiti. Tvrdio je da ga satelit s ljudskom posadom nadgleda iznad otoka, te je bio uvjeren da ga neće pogubiti zato jer mu ‘glasovi govore da je smrtna kazna ukinuta.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:03