ŠKOLUJE SE U BIH

Nećak Kim Jong-una dao intervju u Mostaru: 'Moj stric Kim Jong-un je diktator!'

Rekao je i da ne zna kako je točno njegov stric Kim Jong-un 'postao diktator'. 'To je bilo između njega i mog djeda', kazao
 kakanj-x.com

MOSTAR - Unuk pokojnog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila i nećak sadašnjeg vođe izolirane komunističke Sjeverne Koreje rekao je u intervjuu iz međunarodne škole u Mostaru gdje se školuje, kako bi jednoga dana želio pomoći svome narodu te da sanja o ujedinjenju dviju Koreja, prenose u petak mediji.

U intervju koji je objavila finska televizija Kim Han-sol (17), rekao je u razgovoru s bivšom finskom dužnosnicom Elisabeth Rehn pod čijim pokroviteljstvom djeluje škola u Mostaru, kako bi želio da "stvari krenu bolje" za njegov narod.

Sin Kim Jong-nama, starijeg brata današnjeg sjevernokorejskog vođe, živio je u Makau i Kini, a sada se školuje na United Wolrd College (UWC) u Mostaru, otvorenoj na inicijativu Rehn, bivše finske ministrice obrane i nekadašnje posebne izvjestiteljice za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

"Oduvijek sam sanjao da ću se jednog dana vratiti i poboljšati stvari i olakšati život naroda" Sjeverne Koreje, rekao je na tečnom engleskom mladić iz sjevernokorejske vladajuće dinastije.

Stekao je prijatelje iz Južne Koreje s kojima se postupno sve bolje razumio i priznao kako bi volio da se dvije zemlje ujedine, prenosi BBC i dodaje kako je nejasno zašto je mladi Kim pristao na intervju.

Prije godinu dana Kimov profil na Facebooku izazvao je međunarodnu pozornost, nakon čega je njegova stranica brzo bila blokirana, a tada je i objavljeno da će se školovati u Mostaru.

Kim Han-sol, rođen 1995., uglavnom je živio u Makau i Kini i nikada nije upoznao svoga djeda niti strica, sadašnjeg vođu i tek je odrastajući "sam složio slagalicu" i shvatio iz koje obitelji potječe.

Njegov otac Kim Jong-nam (39), pao je u nemilost svoga oca 2001., iako je figurirao kao njegov mogući nasljednik, kada se koristio lažnom putovnicom kako bi posjetio tokijski Disneyland. Iz inozemstva gdje danas živi tek je za japansku televiziju u listopadu 2011., rekao kako se protivi da Sjevernom Korejom vlada dinastija.

Sedamanestgodišnji privremeni Mostarac otkrio je da se "njegov otac ne zanima za politiku", a za sebe je kazao da bi želio studirati, a zatim volontirati. "Želio bih se uključiti više u humanitarne projekte... raditi na izgradnji mira u svijetu, napose u domovini", rekao je.

Rekao je i da ne zna kako je njegov stric Kim Jong-un "postao diktator". "To je bilo između njega i mog djeda", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 20:04