CYBER RAT

'NE ZNAM ZAŠTO SU EUROPLJANI IZNENAĐENI ŠPIJUNIRANJEM, PA SVI TO ČINIMO' Cyber napadi javna su tajna

'Nakon Snowdenovih otkrića znamo da se ne radi nužno o jednoj ili dvjema zemljama. Najčešće se optužuju Kina i Rusija, no sada znamo da je riječ o nečemu u što su svi umiješani.'

ŽENEVA - Otkrića Edwarda Snowdena o američkom nadzoru telekomunikacijskih mreža stvorila su priliku da se pozove na prekid cyber rata, izjavio je visoki dužnosnik UN-a, predsjednik Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) Hamadunoun Toure.

"Ovo nam nudi priliku, a ja i daljem smatram da moramo izgraditi međusobne mostove", rekao je Toure.

Snowdenove optužbe prema kojima je američka Nacionalna sigurnosna agencija špijunirala brojne korisnike Interneta potaknule su bijes zemalja čiji su korisnici špijunirani, no neki diplomati mišljenja su da su takve aktivnosti oduvijek bile "javna tajna".

"Vi tvrdite da mi znamo kako sve zemlje to čine. I to je istina. Prije tjedan dana o tome sam razgovarao s jednim veleposlanikom koji mi je kazao: 'Iznenađen sam što su Europljani iznenađeni, jer svi mi to činimo'. Upravo to mi je kazao. Bio je vrlo iskren", rekao je Toure odgovarajući na pitanje novinara Reutersa.

On se zalaže za sporazum u skladu s kojim bi se države obvezale da će njihovi građani imati siguran pristup Internetu, biti zaštićeni od cyber napada i surađivati s ostalim zemljama na prekidu kriminalnih aktivnosti. Kazao je i kako za već godinama zalaže za svojevrsni cyber sporazum, no dužnodnici mu najčešće odgovaraju kako ne mogu o tome raspravljati te se međusobno optužuju za cyber napade.

"Obično se krivi samo jedna zemlja. No sada, nakon Snowdenovih otkrića znamo da se ne radi nužno o jednoj ili dvjema zemljama. Najčešće se optužuju Kina i Rusija, no sada znamo da je riječ o nečemu u što su svi umiješani. Sve vlade rutinski opovrgavaju umiješanost u cyber napade, no nažalost, kako i sami vidite u tijeku je pravi cyber rat", rekao je Toure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40