DOBRA IDEJA

NE SURFAJ DOK HODAŠ Kinezi postavili prometnu traku za ovisnike o mobilnim telefonima

 News.cn

CHONQINQ Ovisnici o mobilnoj tehnologiji koji ne mogu bez gledanja u zaslon mobitela niti dok šetaju ulicom, svima su nam dobro poznati. U Kini, pogotovo u velikom gradovima, predstavljaju još veći problem nego kod nas. Gradski oci Chonqinqa, grada u središnjoj Kini od skoro 30 milijuna stanovnika, dosjetili su se kako smanjiti opasnost od sudara s takvim 'mjesečarem'.

Naime, na jednoj od najprometnijih gradskih ulica sad, uz trake za pješake i bicikliste, postoji i posebna traka namijenjena korisnicima mobilnih uređaja.

Na početku ulice stoji oznaka 'Prvi mobilni pločnik u Kini', a na samoj traci za mobitele, iscrtanoj bijelom bojom, engleski i kineski natpis upozoravaju kako se u toj traci 'šeće na vlastiti rizik'.

Gradski oci Chonqinqa nadaju se kako će nova traka i znaci upozorenja djelovati kao podsjetnik da 'igranje s mobitelom u šetnji nije dobro'. Inače, ovisnost o mobilnim uređajima u Kini poprima razmjere prave epidemije. Prema nedavnom istraživanju, više od 80 posto ispitanika priznalo je kako ima ozbiljnu ovisnost o svojim mobitelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:24