U PAKLU BIROKRACIJE

NE MOŽE IZAĆI IZ DRŽAVE ZBOG NEZAKONITOG IMENA ‘Zoveš se Harriet? E, onda ne možeš dobiti putovnicu!’

 AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS

Ako živite na Islandu, nemojte svojoj djevojčici dati ime Harriet, upozorava poznati američkih portal The Huffington Post.

Ondje sada, naime, živi desetogodišnja djevojčica kojoj su roditelij, ne znajući za jadac, dali to ime.

A kada su došli izvaditi joj putovnicu da krenu malo izvan granice, dočekao ih je hladan tuš: njezino ime nije u skladu sa zakonom o davanju imena djeci.

Postoji, naime, popis imena koje vlast, država, tko li već prihvaća i koja su “u redu”, a sve što tamo nije navedeno, e ne može: dakle, ako ste na Islandu možete djetetu dati jedno od 1853 ženska i 1712 muških imena.

Kao što se po brojkama vidi, neki pedantan činovnik ili činovnica je uzeo u obzir općepoznati podatak da na svijetu ima više žena pa su curice dobile 141 ime više kao mogući odabir.

Vlada se pak jasno brani: postoji zakon koji traži od roditelja, osim ako su oboje neislanđani, da pripaze da ime njihova potomka ispunjava sljedeće uvjete: mora imati “islandski gramatički dočetak”, “islandsku lingvističku strukturu” i “islandsku ortografiju”.

A da se ljudi ne bi patili, uz to su napravili i popis.

Treba ipak uzeti u obzir činjenicu da ima i onih roditelja koji djeci nameću čudnovata imena koja im postaju problem, a gdjekad mora i sud reagirati.

Dobit će britansku putovnicu

Harriet je rođena na Islandu, a registar bilježi Hannu, Harisum Harpu, ali ne i Harriet pa stoga nema ni putovnice. Otac, inače britanski državljanin, odlučio je prekinuti tu muku pa će joj podići britasnku putovnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:51