STRAH OD PUTINA

'NATO SE PREMA NAMA PONAŠA KAO DA SMO TAMPON ZONA, A NE NJEGOVA ČLANICA!' Uznemireni poljski predsjednik traži jači angažman saveznika

New Polish President Andrzej Duda addresses the parliament after his swearing in ceremony on August 6, 2015 in Warsaw. Andrzej Duda, the 43-year-old conservative lawyer who was sworn in as Poland's president on Thursday, has strong ties to the powerful Kaczynski twins. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
 JANEK SKARZYNSKI / JANEK SKARZYNSKI

LONDON - Poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak je kritizirao NATO rekavši da se prema Poljskoj ponaša kao da je tampon zona između Rusije i Njemačke, a za britanski Financial Times još je kazao kako smatra da taj vojni savez treba postaviti svoje baze još istočnije.

Duda, glasni kritičar ruskoga pripojenja Krima i potpore separatistima u Ukrajini, želi snažnija sigurnosna jamstva NATO-a te njegovu pojačanu prisutnost na poljskom tlu.

Njemačka i još neke zemlje članice odbile su poziv Poljske i ostalih istočnih europskih članica za stalnom prisutnošću NATO-ovih snaga u tome području. Savez se umjesto toga angažirao na intenziviranju zajedničkih vojni vježbi i rotiranju vojnih snaga.

Sjedinjene Države razmatraju prijedloge o smještaju vojne opreme u nekoliko istočnoeuropskih zemalja koju bi njihova vojska mogla upotrijebiti u slučaju napada na NATO-ov istočni dio.

"Ne želimo biti tampon zona, već stvaran istočni dio saveza. Danas su baze tako razbacane. NATO bi trebao biti tu da štiti savez... Ako su Poljska i ostale zemlje središnje Europe stvarni dio NATO-a, čini mi se prirodnim i logičnim da bi se baze trebale postaviti i u tim zemljama", rekao je Duda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:33