NOVI HLADNI RAT?

NATO prekida suradnju s Rusijom

 AFP

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a na zatvorenom su sastanku u utorak jednoglasno odlučili prekinuti svaki vid civilne i vojne suradnje Sjevernoatlantskog pakta s Ruskom Federacijom. Istovremeno su svim svojim generalima naredili da krenu s izradom novih planova obrane onih članica koje se osjećaju ugroženima zbog ponašanja Kremlja u kontekstu aktualne situacije u Ukrajini.

Ministarski je sastanak održan iza zatvorenih vrata u sjedištu pakta u Bruxellesu, a na njemu je jednoglasno usvojen i niz drugih mjera, koje uključuju i moguće jačanje vojnih instalacija u istočnim članicama poput Poljske i baltičkih država.

Zračni prostor na Baltiku uskoro će početi čuvati dodatni NATO-ovi borbeni avioni, kako bi pokušali odagnati strah Estonije, Litve i Latvije, nekadašnjih članica SSSR-a, u kojima se boje da bi nakon Ukrajine one mogle biti sljedeće na Putinovoj meti. Najavljeno je i održavanje zračnih vojnih vježbi.

Nakon sastanka objavljeno je oštro intonirano priopćenje, u kojemu se rusko prisvajanje Krima ocjenuje 'ilegalnim činom', dok se na račun novih vlasti u Kijevu iznose pohvale zbog 'suzdržanosti'.

'Proteklih 20 godina NATO je gradio bliske odnose i povjerenje s Rusijom. No, Rusija je prekršila međunarodno pravo... Teško je iznevjerila povjerenje na kojemu se svaka suradnja mora temeljiti. Pozivamo Rusku Federaciju da istog trenutka počne poštivati međunarodno pravo', piše u priopćenju.

Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak pokušao smanjiti dosad najveće napetosti između Istoka i Zapada od okončanja Hladnog rata, tvrdeći da je izdao naredbu za povlačenje dijela svojih trupa s pograničnog područja blizu Ukrajine, vjeruje se da je ondje i dalje više desetaka vojnika. Štoviše, u Kijevu su uvjereni da je povučena tek jedna postrojba s oko tisuću ljudi, što je kap u moru u odnosu na ukupan broj, koji se, ovisno o tome tko iznosi procjenu, kreće od 30.000 pa sve do 100.000.

Također, BBC prenosi izjavu glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, koji kaže da zasad nema dokaza da je itko povučen s granice. 'Nažalost, ne mogu potvrditi da Rusija povlači svoje postrojbe. To nije vidljivo', rekao je.

Kremlj kontinuirano pokušava demantirati optužbe da vojsku gomila zbog namjere da intervenira na istoku Ukrajine. Navodi da su na granici u tijeku uobičajene vojne vježbe.

No, dopisnik BBC-ja iz Bruxellesa navodi da su u NATO-u jako zabrinuti baš zbog činjenice da nagomilana vojska na granici ne radi ništa. Nema, kaže, nikakvih naznaka da je riječ o vježbama, nego trupe samo stoje i čekaju, ali nije jasno što.

Inače, ministarski sastanak u Bruxellesu bio je prvi od ruske aneksije Krima. Na njemu je sudjelovao i predstavnik Ukrajine, koja nije članica NATO-a. Unatoč oštrim riječima, ministri vanjskih poslova su u konačnici zaključili da su 'politika i diplomacija jedini ispravan put' za rješenje aktualnih pitanja.

Objavljeno je i zasebno zajedničko priopćenje NATO-a i Ukrajine u kojemu se najavljuje intenziviranje suradnje dviju strana kroz treniranje vojnog osoblja i na drugim poljima.

Moskva je odmah reagirala upozorenjem da su prijašnji pokušaji Kijeva da se učlani u NATO izazivali 'glavobolju' u odnosima Moskve s tim vojnim paktom, ali i 'duboke podjele u Ukrajini'.

Ta reakcija stiže na dan kada je državni plinski gigant Gazprom ukinuo velike popuste koje je primjenjivao na cijene plina koji izvozi u Ukrajinu. Dosad je tisuću prostornih metara plina Ukrajince koštalo 268,5 američkih dolara, a sada je cijena skočila na 385,5 dolara, a Rusi pritom ističu da im Kijev duguje 1,7 milijardi dolara za dosadašnje isporuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:40