KRIZA NAGRIZA I SAVEZ

NATO pred urušavanjem. SAD poručile saveznicima: Ne možemo sve financirati! Morate nam pomoći!

'Sve teža financijska situacija s obje strane Atlantika nagrizla je političku volju da se nešto doista i napravi'
 NATO

WASHINGTON, BRUXELLES - Američki ministar obrane Leon Panetta aplirao je u srijedu saveznike NATO-a da ne smanjuju vojne proračune ili ih barem koordinirano režu jer u protivnom Sjeveroatlantskom savezu prijeti urušavanje. Dodao je i kako, unatoč svjetskoj ekonomskoj krizi, sve članice moraju sudjelovati u financiranju NATO-a.

- Ne možemo dopustiti da zemlje donose odluke o smanjenju snaga u nekom vakuumu, ostavljajući susjede i saveznike u neznanju - naglasio je Panetta za govora u institutu Carnegie Europe u Bruxellesu te dodao kako je važno o promjenama u vojnom proračunu obavijestiti Saveznike ne bi li se izbjegla 'neugodna iznenađenja'.

I Panettin je prethodnik, bivši ministar obrane SAD-a Robert Gates, upozorio da se Savez podijelio u dva tabora - jedan koji nosi sav financijski teret i drugi koji 'bere plodove' bez sudjelovanja u financiranju . Panetta je istaknuo kako se NATO nalazi u ključnom trenutku za obrambeno partnerstvo.

- Dosad su saveznici primali upozorenja na znanje, no sve teža financijska situacija s obje strane Atlantika nagrizla je političku volju da se nešto doista i napravi - objasnio je.

američki ministar obrane Leon Panetta (AP photo)

Upozorenje članica NATO-a da se malo više aktiviraju u sudjelovanju u troškovima uslijedila je nakon smanjenja američkog vojnog proračuna koji bi se, u sklopu mjera štetnje, u sljedećih deset godina trebao smanjiti za čak 350 milijardi dolara. Najcrnji scenarij je smanjenjenje vojnog proračuna za punih tisuću milijardi. Upravo stoga SAD više neće moći popunjavati rupe u financiranju NATO-a kao što su do sada činile.

- Neki misle da je američki proračun za obranu toliko velik da može amortizirati sve udare i popuniti sve rupe u Savezu, ali nemojte činiti tu pogrešku. Suočeni smo s teškim rezovima koji će imati ozbiljne posljedice po sposobnosti NATO-a. Zato je toliko važno da počnemo ozbiljno raspravljati o tome kako s više suradnje možemo ispuniti svoje potrebe i ostvariti svoje sposobnosti. SAD neće vječno krpati rupe. Bilo bi tragično da Savez ostane bez onih sposobnosti koje su mu dosad omogućavale u intervencije u nestabilnim zemljama, poput Afganistana ili Libije - rekao je Panetta.

Podsjetio je kako posljednja operacija u Libiji u nekim slučajevima bila upitna upravo zbog logističkih nedostataka Saveza koje su 'pokrpali' Amerikanci.

- NATO je imao značajan manjak iskusnih specijalista za čitanje podataka izvidničkih letjelica i njihovo pretvaranje mete koje treba napadati, pa su morale uskočiti SAD. No nedostaci su se najviše osjetili o ključnim logističkim i strateškim sposobnostima -punjenju zrakoplova gorivom u zraku, osiguravanju obavještajnih podataka, nadzoru i izviđanju. Bez njih bi operacija u Libiji vrlo teško uopće počela, ili se održala koliko je potrebno - istaknuo je Panetta.

Zbog snažnih proračunskih rezova NATO će morati proširiti suradnju u obrambenim projektima koje bi tako zajednički financiralo više članica. Članice bi odabrale projekte u kojima mogu surađivati kako bi najbolje iskoristili sredstva ograničena zbog teške krize. Taj sustav 'Pametne obrane', predložen od strane glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena podržavaju i SAD.

- Moramo trošiti na najvažnije stvari i to trošiti zajedno, financiranjem zajedničkih projekata zbog kojih ćemo svi biti sigurniji - zaključio je bio Rasmussen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 15:34