RUSIMA SLAO PODATKE

NATO: Ovaj špijun nas je skoro uništio

Herman Simm u veljači 2009. osuđen je na 12 godina zatvora, a morao je platiti i 1,3 milijuna odštete te vratiti oko 85 tisuća eura koje je primio kao vladin zaposlenik

Tallinn - Herman Simm, nekadašnji visoki dužnosnik u estonskom ministarstvu obrane koji je trenutačno u zatvoru zbog špijuniranja za Rusiju, bio je špijun koji je “nanio najviše štete NATO-u u povijesti saveza” i zahvaljući kojemu je Kremlj razbio zapadnu obavještajnu mrežu u svojoj zemlji, stoji u klasificiranom dokumentu Sjevernoatlantskog saveza čije je dijelove objavio njemački Der Spiegel.

Simm je uhićen u rujnu 2008., nakon što su protuobavještajne agencije nekoliko zapadnih država započele istragu o njemu.

Sigurnosni rizik

Kako piše Der Spiegel, nejasno je zašto je Estonac postao sumnjiv agencijama, ali u trenutku kada je uhićen već je svojim ruskim naredbodavcima isporučio čitavu gomilu povjerljivih podataka kojima je imao pristup. A kao pročelnik odjela za sigurnost u u ministarstvu obrane Estonije imao je pristup svim povjerljivim dokumentima koje je njegova država zaprimila iz NATO-a nakon priključenja 2004. Kako piše u izvješću NATO-a kojega navodi Der Spiegel, Simm je Rusima predao fotokopije “tisuće dokumenata s iznimno osjetljvim informacijama” o funkcioniranju i ustroju obrambene strategije Saveza.

Slučaj Hermana Simma, piše Der Spiegel, pokazuje koliko je sigurnosnog rizika preuzeo NATO proširujući se na države nekadašnjeg Varšavskog pakta.

U obavještajnim i sigurnosnim apratima tih država, naime, radi čitav niz dužnosnika iz nekadašnje komunističke nomenklature koji su postali lojalni svojim novim naredbodavcima. Mnogi od njih, tvrde njemačke novine, samo prividno, poput Simma.

Uspješna karijera

Njega je KGB regrutirao još u šezdesetim godinama prošloga stoljeća nakon čega je Simm imao brzu i uspješnu karijeru u policiji komunističke Estonije. Kada se SSSR počeo raspadati, Simm je preko noći postao vatreni zagovaratelj nacionalne neovisnosti, a odigrao je i značajnu ulogu u organiziranju vojnih i policijskih struktura koje su tu neovisnost osigurale. Nastavio je svoju uspješnu policijsku karijeru i 1994. postao je ravnateljem nacionalne policije.

Međutim, uskoro se nalazi u središtu korupcijskog skandala. Simm je ustrajao u tvrdnji da je bio nevin, ali ga šalju u mirovinu. Nakon raspada veze s tadašnjom djevojkom Simm odlazi na odmor u Tunis. Upravo tamo su mu prišli njegovi stari poznanici iz KGB-a i nagovorili ga da ponovno započne raditi za ruske obavještajne agencije.

Simm je tvrdio na suđenju kako se pokušavao oduprijeti toj ponudi, ali se u to vrijeme osjećao beskorisan i odbačen od estonske države, zbog čega je naposlijetku pristao. To je bila njegova verzija koju je iznio na suđenju, ali mnogi misle da Simm zapravo nikada nije niti prestao raditi za Ruse.

Nakon povratka iz Tunisa, Simm je politički rehabilitiran. Postao je zaposlenik ministarstva obrane. 2001. unaprijeđen je u direktora odjela za obavještajnu sigurnost, a dio njegova posla bio je i priprava Estonije za ulazak u NATO.

Radio za 1000 eura

Sve to vrijeme Simm je Rusima davao fotokopije ili fotografije svakog značajnijeg dokumenta na koji bi naišao. Radio bi to ostavljajući filmove i papire na unaprijed dogovorenim mjestima ili na sastancima sa svojim “čovjekom za vezu” - s kojim se susreo 16 puta u 10 različitih država. Radio je za mjesečnu plaću od nekih 1000 eura koja bi mu dolazila iz Moskve, plus 200 eura za zdravstveno osiguranje.

Uhićen je 2008., kad je bio na dužnosti savjetnika ministra obrane za sigurnost. Osuđen je na 12 godina zatvora, a morao je platiti i 1,3 milijuna odštete te vratiti oko 85 tisuća eura koje je primio kao vladin zaposlenik.Goran Andrijanić

Moskvi dao popis svih špijuna

Simmova najuspješnija dojava Moskvi, koja je nanijela nepropavljivu štetu zapadnom obajveštajnom sustavu, bila je ona s podacima o svim NATO-vim špijunima u Rusiji.

Do tih je podataka došao kada je nazočio na konferenciji o sigurnosti koja je u belgijskom gradu Brunssumu 2006. okupila obavještajne dužnosnike iz država članica NATO-a.

Svi su oni tada dobili CD s podacima o zapadnim špijunima u Rusiji, a Simmov je primjerak nakon samo nekoliko dana završio na stolu predsjednika Vladimira Putina.

Njegov “čovjek za vezu” tada ga je obavijestio da je Putin “impresioniran” njegovim radom, ta da će za to dobiti 5000 eura bonusa, kao i čin generala bojnika u ruskoj vojsci i odličje. Novce je Simm dobio, a vijest o dobivenom činu kasnije se pokazala kao laž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:53