KAKO DALJE?

NAŠLI JOJ UGRUŠAK IZMEĐU MOZGA I LUBANJE Samo bolest može zaustaviti Hillary Clinton u pohodu na Bijelu kuću!

Hillary ima opasan zdravstveni problem. I to baš kad se očekivalo da pošalje signal u vezi s kandidaturom

Hoće li upravo otkriveni zdravstveni problemi američke državne tajnice Hillary Clinton prekinuti njezin zamah i odlučiti o predsjedničkoj kandidaturi, jedno je od glavnih pitanja na američkoj političkoj sceni prvoga dana nove godine.

Zabrinuta Chelsea

Clinton se nakon tri tjedna bolovanja zbog potresa mozga koji je dobila kad je pala, pripremala za povratak na posao, kad joj je na kontrolnoj magnetskoj rezonanciji otkriven ugrušak, točno iza desnoga uha, između mozga i lubanje. Nastala je panika, New York Daily News je zabilježio da su Hillarynu kćer Chelsea vidjeli kako izlazi iz Prezbiterijanske bolnice, gdje joj je majka smještena, i da “izgleda vrlo zabrinuto."

Liječnici, pak, tvrde da će se Clinton oporaviti, da ugrušak nije izazvao moždani udar ni bilo kakvu drugu štetu i da će i dalje uzimati lijekove protiv zgrušavanja krvi. Hillary Clinton već je bila u sličnoj situaciji 1998. kad su liječnici pronašli veliki krvni ugrušak iza njezina desnog koljena, a ona poslije priznala novinarima da je tada doživjela najveći strah u životu kad je riječ o zdravlju.

Rijetki poremećaj

Koliko god se liječnici trudili slati optimistične i smirene poruke, svima je jasno da američka državna tajnica ima ozbiljan i opasan zdravstveni problem. Ima ugrušak koji ometa odvod krvi iz mozga, i to vrstu koja se statistički pojavljuje kod jednog od tisuću pacijenata. I to baš kad se očekivalo da pošalje neki signal u vezi sa svojom predsjedničkom kandidaturom.

U istraživanjima javnosti tijekom predsjedničkih izbora i nakon njih, na kojima je Barack Obama odabran u drugi mandat, pokazalo se da je Hillary Clinton među najpopularnijim političarima pa se ponovno otvorilo pitanje o njezinoj predsjedničkoj kandidaturi 2016. Clinton je više puta tvrdila da joj to više ne pada napamet. Ali uvijek je ostavljala otvorenu mogućnost da se predomisli. Zapravo, prema njezinim formulacijama i onima njezina supruga Billa Clintona, jasno je da sami u javnosti testiraju ideju. Prvi efekt su postigli, čini se da su je njezini pristaše spremni podržati politički i financijski, jednako strastveno kao što su činili 2008. prije nego što se u predizborima povukla s tankim gubitkom protiv Baracka Obame.

Politički komentatori obožavaju ideju o Hillarynoj kandidaturi, o tome se raspreda još od njezinih senatskih dana s puno prigovora i kritika, ali i s dosta vjerovanja da ćemo to prije ili kasnije vidjeti. Dio javnosti doista bi volio nakon prvog crnog predsjednika dovesti prvu ženu u Bijelu kuću i srušiti još jedan tabu. Ankete u ovogodišnjoj predsjedničkoj utrci predvidjele su da bi, da nema Baracka Obame, upravo Hillary pobijedila na izborima i to premoćno, s podrškom od gotovo 70 posto, kakvu političari mogu samo sanjati. Ljudi vjeruju u iskustvo Hillary Clinton.

Bila je odlična i angažirana prva dama u dva mandata Billa Clintona, uspješna senatorica, kandidatkinja u predizborima i sada kao državna tajnica uživa veliko povjerenje javnosti koja ima osjećaj da ju je temeljito testirala, čak i na vrlo osobnoj razini u aferi Monica Lewinsky u kojoj je dostojanstveno podnijela jedno od najvećih javnih poniženja koje su Amerikanci mogli vidjeti.

Nova prilika 2016.

U 65. godini Hillary Clinton ima kapital kao malo koji političar. Osim toga, nakon debakla zvanog Sarah Palin, Amerikanci puno bolje cijene iskusnu i ozbiljnu političarku kakva je Hillary Clinton. Za četiri godine, ako se kandidira, ekonomska situacija mogla bi biti bolja nego danas, vjerojatno neće biti Assada, možda se počne razrješavati i pitanje Irana, zbog podrške koju je dobio od Billa Clintona, Barack Obama će joj biti veliki dužnik i to će morati vratiti.

Ali kad bi se kandidirala za predsjednicu, Hillary bi se suočila i s velikim problemima. Mogu joj izvući svašta. Godine, koje joj sada idu u prilog zbog iskustva, mogle bi postati prepreka jer bi u kampanju ušla kao 70-godišnjakinja. Nadalje, prije ili kasnije snosit će krivnju za nekoliko katastrofalnih situacija svoga ministarstva, na čelu s javnim ubojstvom američkog veleposlanika u Bengaziju u Libiji. Lagala je da su snajperisti pucali na nju kad je bila u posjetu Bosni i Hercegovini.

Korupcijski repovi

Svojevremeno je glasala za napad na Irak, u kampanji protiv Obame dopustila je da se puste van neke rasističke poruke. Nikad se neće zaboraviti njezini i Billovi korupcijski skandali iz Arkansasa i Washingtona, a ni fijasko njezina projekta zdravstvene reforme.

Ali gotovo da nitko ne sumnja u glavne kvalitete Hillary Clinton: da je čvrst pregovarač, ali da i ne odstupajući od svojih pozicija zna napraviti konsenzus i u nemogućim situacijama, da se nakon svih udaraca koji bi mnogima dokrajčili političku karijeru dizala i bila još uspješnija i da ne ponavlja greške. Eventualna bolest doista je jedino što bi je moglo spriječiti na putu do vrha.

Gallup: Najomiljenija žena Amerike

Pored sadašnjeg predsjednika Baracka Obamu, Hillary Clinton je među Amerikancima najomiljenija osoba na svijetu, objavio je Gallup neposredno uoči Nove godine.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja, na pitanje kojim se muškarcima odnosno ženama najviše dive, 30 posto Amerikanaca biraObamu a 21 posto američku državnu tajnicu. To je 11 put da je najpopularnija Amerikanka, a 17 put da se našla na toj listi, piše Christian Science Monitor. Na drugom je mjestu s pet posto glasova prva dama Michelle Obama, slijedi TV zvijezda Oprah Winfrey te još jedna političarka na četvrtom mjestu, Condoleezza Rice. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:43