TUZLANSKA ŽUPANIJA

NARODNI PREMIJER PODNIO OSTAVKU 'Činili smo sve što smo mogli, ali više jednostavno nije išlo'

 Screenshot

SARAJEVO - Predsjednik vlade Tuzlanske županije Bahrija Umihanić, koji je na tu dužnost došao prije jedva šest mjeseci na valu masovnih prosvjeda i nezadovoljstva dotadašnjom vlašću, u četvrtak je podnio ostavku suočen s nagomilanim gospodarskim i socijalnim problemima i svakodnevnim prosvjedima radnika brojnih tvrtki koje su u stečaju ili su odavno propale.

Umihanić i njegov tim došli su na vlast u Tuzlanskoj županiji nakon masovnih socijalnih prosvjeda u veljači koji su završili nasiljem i paljenjem sjedišta županijske vlade u Tuzli.

Nasilje se potom proširilo diljem BiH i pod pritiskom prosvjednika, uz Tuzlansku, "pale" su i vlade Sarajevske te Zeničko-dobojske žpanije.

U kaotičnoj situaciji koja je uslijedila nova vlada imenovana je samo u Tuzli, a Umihanić je dobio potporu kao nestranačka osoba koja je uz to obećala učiniti sve što se može ne bi li se obnovila proizvodnja u tvrtkama opustošenim u privatizacijskom procesu.

"Dužnost premijera Tuzlanske županije prihvatio sam kao čin osobne odgovornosti da doprinesem smirivanju stanja izazvanog socijalnim buntom, osiguranju stabilnosti i osnova za razvoj županije. Okupio sam tim časnih ljudi", naveo je Umihanić među ostalim u ostavci što ju je podnio županijskoj skupštini.

Dodao je kako su on i njegovi ministri činili sve što su mogli, a posao im je dodatno otežan posljedicama katastrofalnih poplava iz svibnja koje su samo u ovoj županiji prouzročile štetu veću od 330 milijuna eura.

Podsjećujući kako je gotovo svakodnevno suočen s različitim prosvjedima radnika koji svoja prava traže upravo od vlade, Umihanić je ocijenio kako za prosvjede nije bilo opravdanih razloga no ostavku podnosi kao "odgovoran čovjek kojemu je stalo do stabilnosti županije".

Sukob Umihanića s brojnim prosvjednicima kulminirao je ovog tjedna kada su ga radnici tuzlanske tvornice obuće "Aida" optužili da nije ispunio obećanja o ponovnom pokretanju proizvodnje.

On je prosvjednicima tada poručio kako je prema svim procjenama "Aida" bila zrela za stečaj i likvidaciju još prije petnaest godina te da sadašnje vlasti ne mogu riješiti probleme koji su se gomilali godinama.

Na izborima provedenim 12. listopada većinsko povjerenje birača u Tuzlanskoj županiji dobila je Stranka demokratske akcije (SDA) pa se očekuje da će njeni predstavnici činiti okosnicu nove vlasti u tom dijelu BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:53