DRAMATIČNA SITUACIJA

NAPETOST NA VRHUNCU Na istoku Ukrajine proruski separatisti srušili još jedan avion

 AFP/Wikipedia

DONJECK - U blizini Donjecka na istoku Ukrajine u četvrtak poslijepodne oboren je ukrajinski vojni avion, objavio je CNN pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog dužnosnika iz sigurnosnog aparata.

Letjelica je srušena kod Jenakjeva, u okolici Donjecka, gdje se proteklih dana vode žestoke bitke vladinih i proruskih separatističkih snaga, a Kijev smatra da su odgovorni pobunjenici.

Zasad nije objavljeno koji je tip zrakoplova pao kao ni koliko je ljudi u njemu bilo.

Ovaj najnoviji incident dogodio se u trenutku velikih napetosti između Zapada i Rusije zbog stanja u Ukrajini. NATO savez Moskvu optužuje da gomila vojsku uz ukrajinsku granicu, a već neko vrijeme se mogu čuti špekulacije o mogućoj ruskoj invaziji pod izlikom potrebe uspostavljanja mira.

Europska unija i Amerika nedavno su protiv Rusije uvele paket žestokih ekonomskih sankcija, na koje je Rusija odgovorila u srijedu zatvarajući svoje tržište na godinu dana za niz europskih i američkih prehrambenih proizvoda.

Do najnovije eskalacije došlo je nakon obaranja malezijskog Boeinga 777 na istoku Ukrajine, za što je krivnja svaljena na tamošnje proruske separatiste, koje je raketnim sustavima navodno naoružala Rusija, koja to doduše opovrgava.

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike podnio ostavku

Aleksandr Borodaj, premijer samoproglašene republike Donjeck, koju su proglasili proruski separatisti na istoku Ukrajine, rekao je u četvrtak da je podnio ostavku na tu dužnost.

"Danas sam na sjednici vlade podnio ostavku na mjesto premijera... budući da prelazim na drugu dužnost", rekao je na tiskovnoj konferenciji taj ruski građanin koji redovito odlazi u Moskvu.

"Želim vas podsjetiti da sam došao ovamo pomalo kao krizni menadžer. Poslovnim rječnikom rečeno, kao 'start up menadžer'. Došao sam kad se republika Donjeck rađala u kaosu i u krvi", kazao je.

Borodaj je rekao da će ostati na dužnosti potpredsjednika vlade i da će ga na premijerskoj dužnosti zamijeniti Aleksandr Zaharčenko, Ukrajinac, suradnik vojnog vođe pobunjenika Igora Strelkova, čiji je utjecaj sve veći u trenutku kada ukrajinske snage opsjedaju Donjeck.

Borodaj i Strelkov te Vladimir Antiufejev, drugi čovjek separatističke vlade, ruski su građani koji su predvodili separatistički pokret.

Borodaj je činjenicu da Rusi predvode pobunjenički pokret na istoku Ukrajine ocijenio "normalnom i prirodnom", budući da separatistima treba "snaga, stručnost i kvaliteta". (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:01