ZLOČINI U SIERRA LEONEU

Naomi Campbell želi biti zaštićeni svjedok u slučaju krvavog dijamanta

Campbell je godinu dana ignorirala pozive tužitelja, a na kraju je pozvana na sud uz prijetnju kazne za nepoštivanje suda
 AFP

HAAG - Iako je do sad nebrojeno puta stajala pod svijetlima reflektora i ispred objektiva, slavni supermodel Naomi Campbell ovaj put to pokušava izbjeći na sve moguće načine. Naime, uoči svjedočenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Sierra Leoneu, predviđenog za 5. kolovoza, na kojem bi trebala otkriti je li joj je zloglasni liberijski krvnik Charles Taylor (62) poklonio jedan od krvavih dijamanata 1997. na večeri kod Nelsona Mandele, hirovita “crna pantera” zatražila je da je se uvrsti u program zaštite svjedoka.

Mjere zaštite koje su zatražili njeni odvjetnici podrazumijevaju zabranu otkrivanja informacija o njenom pojavljivanju na sudu te fotografiranja i snimanja, a obično se propisuju svjedocima čiji identitet ne može biti otkriven iz razloga državne sigurnosti. Specijalni sud za Sierra Leone odobrio ih je nizu svjedoka u Taylorovom slučaju zbog straha da bi im se Taylorovi saveznici, ukoliko im se otkrije identitet, mogli osvetiti.

Campbell je uložila zahtjev nakon što je dobila poziv za svjedočenje, popraćen prijetnjom kazne za nepoštivanje suda, i to nakon što je godinu dana ignorirala pozive i molbe tužitelja.

Solomon Moriba, glasnogovornik suda za Sierra Leone rekao je da će sudac razmisliti o zahtjevu poznate manekenke.

Taylora se tereti za 11 točaka optužnice, uključujući ubojstva, silovanja, uspostavu ropstva i regrutaciju djece od 1991. do 2001., kad je u susjednom, dijamantima bogatom Sierra Leoneu trajao jedan od najbrutalnijih građanskih ratova u modernoj povijesti.

Optužen je da je naoružavao pobunjenike Ujedinjene revolucionarne fronte, poznate po sakaćenju civila, u zamjenu za dijamante nađene u područjima pod njihovom kontrolom. Dijamante kojima su ga opskrbljivali, objašnjava tužiteljstvo, koristio je za poticanje pobune u Sierra Leoneu, a sve kako bi dobio kontrolu nad nalazištima, destabilizirao tamošnju vlast i povećao utjecaj u regiji.

Taylor negira optužbe. Tvrdnje da je manekenki dao jedan od nebrušenih dijamanata, koje su mu pobunjenici slali u staklenkama majoneze i koje je on u Južnoafričkoj Republici trebao prodati ili zamijeniti za oružje, nazvao je potpunom besmislicom.

S obzirom na to, svjedočenje “crne pantere” iznimno je važno, jer bi moglo pobiti tvrdnje Taylora da nikada nije imao veze s krvavim dijamantima.

Campbell je sporni dijamant navodno dobila od Taylora tijekom posjeta Nelsonu Mandeli 1997. Bila je pozvana na putovanje luksuznim Plavim vlakom, a za večerom im se pridružio i liberijski vođa.

Idućeg jutra, tvrdi glumica Mia Farrow koja je također prisustvovala primanju, Naomi je za doručkom ispričala da su je u noći posjetila dvojica Taylorovih ljudi i dali joj dragulj.

- Ne zaboravljate kad vam prijateljica kaže da su joj dali ogroman dijamant usred noći. Rekla je kako su neki muškarci pokucali na njena vrata, a ona im je, već napola u snu, otvorila. Ispričala je da su to bili Taylorovi predstavnici koji su joj dali dijamant. Rekla je da će ga dati Mandelinoj dobrotvornoj organizaciji koja se bavi djecom i više nisam razmišljala o tome - tvrdi Farrow. Priču o dijamantu mogla bi potvrditi i Carole White, tadašnja agentica Naomi Campbell.

- White je čula Taylora kako govori da će pokloniti Naomi dijamant i bila je tamo kad su joj ga dali - tvrdi tužiteljstvo. Farrow i White trebale bi svjedočiti 9. kolovoza.

Charles Taylor:

- 1989.: započeo pobunu u Liberiji

- 1991.: u Sierra Leoneu započinje pobuna RUF-a

- 1995.: potpisan mirovni sporazum

- 1997.: Taylor izabran za predsjednika

- 1999.: liberijski LURD pobunjenici žele protjerati Taylora

- 2003.: izdan nalog za uhićenje Taylora, on odustupljuje s vlasti i odlazi u egzil u Nigeriju

- 2006.: Taylor uhićen, šalje ga se u Sierra Leone

- 2007.: počinje suđenje u Haagu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:54