POVEZAN S MAFIJOM?

NAKON UHIĆENJA MOĆNIKA POLITIČKA SCENA U BiH UTONULA JE U KAOS Slijedi raspad vladajuće koalicije, Radončića prisluškivala CIA

Radončić je uhićen u ponedjeljak pod optužbom da je ometao rad pravosuđa
 EPH

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je odredio jednomjesečni pritvor Fahrudinu Radončiću, lideru stranke vladajuće koalicije u Federaciji BiH. Oporbene stranke SDP i Demokratska fronta zatražile su raspisivanje izvanrednih izbora, ali za to je nužno prvo promijeniti izborni zakon.

Poduzetnik i političar Fahrudin Radončić jedan je od najmoćnijih ljudi u BiH. Kao osnivač Dnevnog avaza, najtiražnijeg i daleko najutjecajnijeg lista u BiH, Radončić je od 1995. preko uređivačke politike toga lista znatno utjecao na političku scenu u BiH: kad je navijao za SDA, pobijedio bi SDA, a kada bi navijao za SDP, pobijedio bi SDP.

Postupak u Prištini

Radončić je uhićen u ponedjeljak pod optužbom da je ometao rad pravosuđa zbog pritiska na svjedokinju na suđenju Naseru Keljmendiju, navodnom balkanskom narkobossu kojemu se sudi pred međunarodnim sudom u Prištini.

Sud BiH u srijedu je objavio da se nalazi pod nevjerojatnim pritiskom, no bez obzira na to, udovoljili su zahtjevu Tužiteljstva BiH da se Radončiću odredi pritvor.

Zbog njegova uhićenja najvjerojatnije će se raspasti vladajuća koalicija Radončićeva Saveza za bolju budućnost (SBB), Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića. SBB je u koaliciji zamijenio Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića.

Sad su se pojavila nagađanja da SDA ponovno zove DF u vlast, ali oni su to odbili i traže izvanredne izbore.

Ometanje pravosuđa

Radončić je prvo priveden zbog utjecaja na svjedokinju, a sad mu je pritvor određen zbog više kaznenih djela - udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, ometanja rada pravosuđa i trgovine utjecajem.

U srijedu je tužiteljstvo više od tri sata čitalo 120 stranica snimljenih telefonskih razgovora između Radončića i članova njegove stranke Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, uhićenih prije njega. Dautbašić je jučer trebao biti imenovan ministrom Vijeća ministara BiH, ali kako je u zatvoru, to je odgođeno.

Fahrudin Radončić spominje se u optužnici koju su američki tužitelji podigli protiv Nasera Keljmendija, uhićenog na Kosovu.

Radončić je navodno bio član njegove skupine i, među ostalim, sudjelovao je u ubojstvu Ramiza Delalića Ćele, jednog od sarajevskih ratnih zapovjednika koji je nakon rata postao istaknutiji kriminalac.

Ćelina partnerica

Očekivalo se da će biti suoptužen po toj optužnici, no onda je u ponedjeljak priveden zbog pritisaka na Azru Sarić, nekadašnju Delalićevu partnericu koja je trebala svjedočiti na suđenju Keljmendiju.

Do ulaska u koaliciju Radončić je vodio pravi rat protiv Bakira Izetbegovića kojega je Dnevni avaz prozivao kao oca bošnjačke mafije i optuživao za niz neriješenih ubojstava. Bakir Izetbegović negirao je da SDA kao najjača bošnjačka stranka stoji iza uhićenja Radončića.

SDA je reagirala suzdržano 24 sata nakon uhićenja, poručujući da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže i da žele nastavak koalicije s Radončićevom strankom.

- Nikako mi nije bilo u interesu uhićenje Fahrudina Radončića. Odgovorni smo za svoj posao, kao i za stabilnost u cijeloj BiH - izjavio je Izetbegović, kako prenosi Radio Slobodna Europa.

Iz transkripata Radončićevih razgovora, koje je dijelom objavio portal Klix.ba, možda bi se moglo zaključiti da iza Radončićeva uhićenja stoje Amerikanci.

Radončić je od zaposlenika američke ambasade u Sarajevu Zijada Hadžijahića tražio da provjeri istražuje li ga se i prisluškuje. Zauzvrat je Radončić trebao isposlovati da Hadžijahićevu suprugu Nermanu postave za veleposlanicu. I uspio je - Bakir Izetbegović ju je postavio za veleposlanicu u Sloveniji.

Dovoljno stručna

Izetbegović je pojasnio da je na to kao član Predsjedništva BiH ionako imao pravo, a Zijada Hadžijahić je dovoljno stručna za taj posao.

U vezi sa svjedokinjom Azrom Sarić, Radončić i Dautbašić su s njom razgovarali u stanu Bilseme Šahman. Ona je dužnosnica SBB-a, Dautbašićeva nevjenčana supruga i dugogodišnja poznanica Azre Sarić. Azra Sarić je navodno pristala da u svjedočenju neće teretiti Radončića ako joj srede specijalizaciju i nakon toga stalni posao liječnice.

Radončić je uhićen nakon što je Azra Sarić u razgovoru s međunarodnim tužiteljima na Kosovu rekla da on na nju radi pritisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:27