RASKOL U ŠPANJOLSKOJ

NAKON ŠKOTA NA REDU SU KATALONCI 'Idući tjedan ćemo formalno raspisati glasovanje o neovisnosti'

President of the Catalonian regional government Artur Mas (R) shakes hands with leader of the Pro-Independent political party Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Oriol Junqueras after the Parliament passed the regional law to vote on November 9, at the Parliament of Catalonia in Barcelona on September 19, 2014. The Spanish government on September 19, 2014 welcomed Scotland's "No" vote on independence, but Catalans set on breaking away from Spain pushed ahead defiantly for their own ballot on self-rule. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
 JOSEP LAGO/AFP

MADRID - Predsjednik Katalonije rekao je u nedjelju da će "idućih dana" formalno raspisati glasovanje o neovisnosti koje je predviđeno za 9. studenoga.

Katalonski parlament donio je u petak zakon koji omogućuje Arturu Masu da raspiše to glasovanje iako španjolska vlada tvrdi da je ono protivno ustavu i obećava da će ga blokirati na sudu.

"Zakon... će biti iskorišten ovaj tjedan, idućih dana, da se raspiše glasovanje za 9. studenoga", rekao je Mas.

Sa svojim jezikom i kulturom i već odavno postojećim pokretom za neovisnost koji je dobio zamah posljednjih godina zbog gospodarskih poteškoća Katalonija traži referendum o neovisnosti sličan onom koji u četvrtak održan u Škotskoj.

Za razliku od britanske vlade, koja je dozvolila škotski referendum o neovisnosti 18. rujna, španjolska vlada odbija bilo kakav regionalni referendum o samoodređenju i pozivajući se na ustav namjerava zabraniti referendum koji Katalonija priprema za 9. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:30