STEZANJE OMČE

Nakon SAD-a, imovinu Gadafiju zamrznule Njemačka i Austrija

 AFP

LONDON - Na optužbe da je, baš kao i svrgnuti mu susjedi, gomilao blago na inozemnim računima, Moamar Gadafi ljutito se obrušio na kritičare pozivajući ih da svoje tvrdnje potkrijepe dokazima. - Ako ne uspiju, gurnut ću im prst u oko - dodao je u svom stilu. No, unatoč deklaracijama o izgradnji besklasnog društva, on i njegova djeca više su se posvetili inozemnim hotelima, bankama, naftnim kompanijama i nogometnim klubovima.

Izvan dohvata

Europske zemlje jedna za drugom objavljuju podatke o pohranjenim milijardama i zamrzavaju imovinu Gadafija, njegove obitelji i dužnosnika vlade nakon što je to od članica zatražila EU. London je to učinio prošlog vikenda (riječ je o imovini vrijednoj milijardu funti), dok je Njemačka jučer objavila blokadu bankovnog računa s čak 2,8 milijuna dolara jednog od Gadafijevih sinova.

Švicarske vlasti, iako zemlja nije u Uniji, već su prošli četvrtak objavile da je imovina Gadafija, njegove obitelji i suradnika, ukupno 28 osoba, izvan dohvata spomenutih. Jučer se oglasila i Pearson grupa, izdavač Financial Timesa, priopćenjem da je zaustavila isplatu dividende na dionice u toj kompaniji koje imaju Gadafijevi.

Najveća svota

Austrijska nacionalna banka priključila se koloni, a objavljeno je da se u toj zemlji nalaze 1,2 milijarde eura libijskih sredstava. I SAD je zamrznuo sredstva diktatora, čak 30 milijardi dolara što je dosada najveća zamrznuta svota.

Karta Gadafijeva blaga

London

23,5 milijardi eura depozita u bankama

5,6 milijardi eura u privatnim investicijskim fondovima

12,9 milijuna eura u nekretninama (Hampstead)

3% dionica Pearson grupe (izdavača Financial Timesa)

Bern

477,7 milijuna eura

Ridderkerk (Nizozemska)

Bankovni depoziti Tamoila (nema procjene)

Trst

33% u nogometnom klubu Triestina

SAD

21,7 milijardi eura u bankarskim depozitima

Pariz

10% dionica u Quinta Communications (Tarek ben Ammar)

Torino

2% dionica Fiata

7,5 % dionica Juventusa

Milano

7,1 % dionica Unicredita

33% proizvodi Olcese

Rim

2% dionica

Finmeccanica

Dubai

bankarski depoziti u milijardama dolara(nema procjene)

Izvor: La Repubblica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:37