ŠALJU PORKUKE PREKO GRANICE

NAKON NAVODNOG TESTIRANJA H-BOMBE POKRENUT RAT ZVUČNICIMA Što to točno Sjevena i Južna Koreja viču jedna drugoj?

A South Korean soldier operates loudspeakers, just south of the demilitarized zone separating the two Koreas, in Yeoncheon, South Korea, January 8, 2016. REUTERS/Korea Pool/Yonhap ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. NO RESALES. NO ARCHIVES.
 STRINGER/Reuters

Južna Koreja odgovorila je na sjevernokorejske nedavne tvrdnje da su testirali hidrogensku bombu tako što su upalili glasne zvučnike kojim šalju poruke preko granice.

Zauzvrat je i Sjeverna Koreja upalila svoje goleme zvučnike, piše BBC.

I dok svijet nastavlja istraživati je li se zaista radilo o H-bombi i kako reagirati ako je, što to točno dvije Koreje urlaju jedna na drugu? što dolazi iz zvučnika?

Južnoj Koreji cilj je propaganda - uvjeriti sjevernokorejske vojnike da posumnjaju u svoj režim i da prebjegnu.

Ovaj propagandni rat vodi se još od Korejskog rata, no postao je suptilniji proteklih godina.

Uključuje vremenske prognoze - kao stvar koja koristi sjevernokorejskim vojnicima, pa slušaju - vijesti iz obiju Koreja i svijeta koje se inače u toj zemlji ne mogu čuti, te rasprave o demokraciji, kapitalizmu i životu u Sjevernoj Koreji, kao i komentare o korupciji i lošem upravljanju na sjeveru.

STRINGER
South Korean soldiers draw down a cover from loudspeakers, just south of the demilitarized zone separating the two Koreas, in Yeoncheon, South Korea, January 8, 2016. REUTERS/Korea Pool/Yonhap ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Foto: Reuters

Kroz zvučnike također dopire i muzika popularnog korejskog K-popa koji je zabranjen na sjeveru. Na listi su pjesme korejskog ženskog benda Apink, pjevač IU i boy band Big Bang - uključujući i njihov mega-hit Bang Bang Bang.

Sjevernokorejske poruke teže je čuti - moguće zato što imaju lošije zvučnike - i nose osude namijenjene Seulu i saveznicima.

Možda nisu moćne, no 'poništavaju' zvukove koje dopiru iz južnokorejskih zvučnika.

Južnokorejski vojni glasnogovornik kazao je kako se program emitira dva do šest sati dnevno, dan i noć.

Iako se ne zna do kuda zvuk dopire, južnokorejska vojska tvrdi da se čuje na oko 10 kilometara preko granice tijekom dana i do 24 kilometra tijekom noći, te da ih mogu čuti i vojnici i civili na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:13