KONAČNO DOGOVOR

Nakon maratonskih pregovora u Bruxellesu postignut kompromis: Kosovu zvjezdica, a Srbija će postati kandidat za EU

 AFP

Nakon maratonskih trodnevnih razgovora u Bruxellesu, Srbija i Kosovo uspjeli su postići dogovor o regionalnoj suradnji koji se odnosi na modalitete sudjelovanja Kosova na regionalnim forumima.

Tim je dogovorom Beograd gotovo osigurao da sljedeći tjedan na summitu Europske Unije napokon dobije status kandidata, dok će Europska Unija ponuditi Kosovu tek mogućnost izrade studije izvedivosti o mogućem otvaranju procesa stabilizacije i pridruživanja.

Kosovo i Srbija su se dogovorili da se ime Kosova u dokumentima i nazivima delegacija piše s asteriskom (*), a u fusnoti će se to tumačiti rečenicom da je to “bez prejudiciranja stavova o statusu Kosova i u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244 te mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovskoj dekleraciji o neovisnosti”.

Rezolucija 1244

Time je uvažen zahtjev Srbije da se pod svaku cijenu spominje Rezolucija 1244 UN-a jer Srbija smatra da ta rezolucija ne omogućava neovisnost Kosova i prikazuje Kosovo kao da nema status. No, spominje se i mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je ocijenio da deklaracija o neovisnosti Kosova ne krši međunarodno pravi niti krši Rezoluciju 1244. Kosovska je strana taj dogovor pokušala prikazati kao “de facto priznanje Kosova od strane Srbije”. No, kosovska strana je ta koja se može vidjeti kao veliki gubitnik. Predsjednik kosovske vlade, Hashim Thaci, prije samo par tjedana rekao je da Kosovo nipošto neće prihvatiti spominjanje Rezolucije 1244, a šefica kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom, Edita Tahiri, čak je prošlog tjedna uputila i pismo EU u kojem kaže da neće prihvatiti pozivanje na tu rezoluciju.

Podiljena Europa

EU i dalje nema zajednički stav o Kosovu jer su 22 države priznale neovisnost, a pet ih se tomu protivi. Kako se odluke o proširenju EU usvajaju konsenzusom, to praktično znači da Kosovo ne može imati ugovorne odnose s Europskom Unijom dok ga ne priznaju sve države članice. Sljedeći će tjedan ministri Europske Unije pripremiti odluku o davanju statusa kandidata Srbiji. Tu bi odluku formalno trebali usvojiti šefovi država i vlada na summitu 1. i 2. ožujka u Bruxellesu. Srbija u prosincu nije dobila status kandidata jer su se tome protivile Njemačka, Austrija i Velika Britanija. Sada, nakon dogovora s Prištinom, šanse za stjecanje statusa kandidata znatno su veće.

Utješna nagrada

U pokušaju da pronađu neku vrstu “nagrade” za Kosovo, EU se jedino sjetio obećati mogućnost izrade studije izvedivosti o mogućem otvaranju procesa stabilizacije i pridruživanja. To je otprilike nešto što je Hrvatska imala početkom 2000 godine.

- Kada Srbiji damo status kandidata, moramo nešto i Kosovu, makar i simbolično - rekao je jedan visoki EU diplomat. No, isti izvori kažu da će, tijekom procesa približavanja EU, od Srbije biti zatraženo da normalizira odnose s Kosovom te da do članstva i prizna Kosovo, iako to u ovom renutku nije izričit uvjet za stjecanje statusa kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:33