VICODIN I OXYCONTIN

NAJVIŠE LJUDI GODIŠNJE U SAD-U PREDOZIRA SE LEGALNIM DROGAMA Rezultati velikog istraživanja

Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku napravio je istraživanje koje je pokazalo da je tokom 2010. godine od predoziranja alkoholom i drogama preminulo oko 80.000 ljudi.

Ovo istraživanje obuhvatilo je sve smrti uzrokovane predoziranjem diljem SAD-a. Na listi je navedeno 20 mogućih uzorka predoziranja. Mnoge droge stavljene su u istu kategoriji pa je teško precizno odrediti koliko su točno života odnjele. Tako su primjerice MDMA , kofein i metamfetamin stavljenu u istu kategoriju pod psihostimulanse.

Oko četvrtine slučajeva predoziranja vodi se pod kategorijom 'nespecificirani uzrok' jer nije provedeno toksikološko istraživanje.

Iako nesavršeni ovi rezultati pokazuju da se smrtnost uzrokovana predoziranjem i više nego udvostučila od 1999. do 2010. godine.

Posebno je zanimljiva činjenica da je najviše smrti uzrokovano predoziranjem ustavri rezultat konzumiranja legalnih droga. Tako najviše života odnose, vjerovali ili ne, jaki analgetici. Konkretno - OxyContin i Vicodin.

Kokain, heroin i alkohol također odnose mnogo života dok popularne droge poput LSD-a i marihuane zauzimaju jako malo mjesto na listi i broj smrnih slučajeva uzrokovanih njihovom konzumacijom je zanemariv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27