BRAZILSKI TAJKUN

NAJVEĆI OSOBNI I FINANCIJSKI KOLAPS U POVIJESTI Preko noći izgubio 34,5 milijardi dolara

Brazilac Eike Batista (56) još je lani u travnju bio osmi na listi najbogatijih ljudi svijeta, a sad je ostao gotovo bez ičega. Prodao je svoje avione i čeka bankrot

Lani je bio osmi najbogatiji čovjek na svijetu, a danas je propao. Brazilski naftni magnat Eike Batista (56), čije se bogatstvo mjerilo u milijardama, izgubio je za godinu dana nevjerovatnih 34,5 milijardi dolara. To je gotovo sve što je imao, pa je sada na rubu bankrota.

Batista si je još kao dječak postavio za cilj da postane najbogatiji na svijetu. Lani je to objavio na velika zvona u intervjuu za Bloomberg, rekavši tada da je on oličenje novog “brazilskog sna”, poslovnog uspjeha nezamislivog i za nekadašnji “američki san”, prije nego što se taj san pod udarom posljednje financijske i ekonomske krize raspao kao mjehur od sapunice.

Primjer propalog brazilskog milijardera dokaz je da kriza nije pogodila isključivo niže i srednje slojeve, nego čak i ponekog pripadnika elite. Prvog dana listopada došla mu je na naplatu rata kredita od 47 milijuna dolara. Nije našao novca da je plati, a ako to ne uspije do kraja mjeseca, prijeti mu potpuni bankrot. To bi bio najveći financijski slom u povijesti Latinske Amerike, a možda i uopće na svijetu.

Na fotografiji: Eike Batista

Svoj prvi milijun zaradio je otkupom zlata kad je imao samo 24 godine. Osnovao je tvrtku TVX Gold, a tri godine kasnije tvrtku EBX, preko koje je trgovao naftom, energijom i ugljenom. Živio je životnim stilom milijardera, oženio se Playboyevim modelom, kupovao je luksuzne jahte, avione i automobile.

Što se dogodilo? Kako je sve krenulo po zlu? Jednostavno se preinvestirao, a rastuća ekonomska kriza i oscilacije cijene nafte pridonijele su padu, tumači Bloomberg. Ulagači su tražili natrag svoj novac, pa se konstrukcija slomila. Sad se, jasno, Batista kaje zbog svoje nezajažljivosti.

“Kad bih se mogao vratiti u prošlost, ne bih se nikad oslonio na tržište obveznica”, izjavio je. Umjesto ogromnog zaduživanja, oslanjao bi se prije svega na vlastite snage, ne očekujući odmah fantastične rezultate.

Priča o Eikeu Batisti priča je o jednom od najvećih osobnih i financijskih kolapsa u povijesti, ako ne i o najvećem, piše Bloombergov tjednik Businessweek. List opisuje trenutak kad je bio na vrhuncu: to je bilo praktično jučer, u travnju 2012. Batista je imao 55 godina, bio osmi na Forbesovoj listi milijardera, njegova tvrtka OGX Petroleo e Gas počela je crpiti naftu iz podmorskih bušotina 60 kilometara od brazilske obale.

Činilo se da ne može pogriješiti, oblijetali su ga strani investitori. “Brazilci trebaju biti jako ponosni na Batistu i njegov OGX”, poručila je tada predsjednica Brazila Dilma Rousseff. U OGX htjeli su ulagati brojni američki investitori: od Black Rocka do General Electrica. U bijegu recesije okrenuli su se Brazilu kao simbolu zemalja u usponu.

Bloomberg Eikea Batistu opisuje kao nevjerojatno šarmantnog tipa. Jako je malo onih koji nisu pali na njegovu nadmoćnu samouvjerenost. Rado je pričao kako je još kao tinejdžer sanjao o bogatstvu, pa mu je neka proročica savjetovala da ode u Machu Picchu, svetište starih Inka u Peruu. Tamo je trebao gledati u nebo u određeni sat. Rekla mu je da će mu to donijeti sreću. “Izgleda da je upalilo”, ispričao je u svibnju 2011.

Batista je rođen u Brazilu, u gradu Governador Valadares u rudarskoj oblasti. Tinejdžersko doba proveo je u Europi, od Ženeve do Bruxellesa i Düsseldorfa, kako se obitelj selila radi posla njegova oca, koji je šezdesetih vodio državnu rudarsku kompaniju Vale de Rio Doce.

Eike Batista studirao je metalurgiju, a u Brazil se vratio 1980. U to je vrijeme na tisuće garimpeirosa tražilo zlato u Amazoni. Batista je počeo kao 24-godišnjak otkupljujući od njih zlatno grumenje, a već sa 30 kupovao je i prodavao rudnike zlata.

Tri godine kasnije, 1983., kupio je jednu malu tvrtku na burzi u Torontu i preimenovao je u TVX Gold. Uskoro će postati vlasnik bogatih rudnika u Brazilu, Čileu i Kanadi. Do 1996. vrijednost TVX-a narasla je na zapanjujućih 1,7 milijardi dolara.

Međutim, vrijednost tvrtke srozala se puno prije nego što je aktualna kriza cijenu zlata digla u nebesa. Pokušaj da pokrene rudnik zlata u Grčkoj izazvao je žestoke prosvjede zaštitnika okoliša, a loše je prošao i s rudnicima u Rusiji i Češkoj. Tvrtka vrijedna 1,7 milijardi dolara do 2001. godine pala je za 96 posto vrijednosti prije nego što ju je prodao.

U to doba Brazil ulazi u zlatnu eru ekonomske ekspanzije pod predsjednikom Luizom Ináciom Lulom da Silvom. Brazil doživljava pravo gospodarsko čudo, zbog čega je bio među rijetkima koji su izbjegli udar recesije 2008. godine. A Batista je imao najveću korist od toga.

On je 2001. ušao u posao s termoelektranama, iz čega je nastala tvrtka MPX Energia. U srpnju 2007. najavio je osnivanje OGX-a koji će istraživati podmorska naftna nalazišta. Prvo je privukao investicije kanadskog učiteljskog penzionog fonda i braće Ziff, milijardera iz New Yorka.

Krenuo je ambiciozno: čak 1,3 milijarde dolara ponudio je državi za istraživanje podmorskih naftnih polja, dvostruko više od državnog Petrobrasa. Time je čitavom svijetu pokazao da može pobijediti bilo koga, prokomentirala je Rebecca Fitz, analitičarka u washingtonskom PFC Energyju.

Brazil je zemlja poznata po ogromnim socijalnim nejednakostima, no Batista se nikad nije skanjivao pokazivati svoje bogatsvo. Rado se fotografirao sa pola milijuna dolara vrijednim Mercedesom SLR McLarenom, parkiranim u dnevnoj sobi njegove palače u Rio de Janieru.

Kao i nekim tajkunima u Hrvatskoj, i njemu se dogodilo da mu sin Thor, sada 21-godišnjak, pregazi biciklista tim McLarenom dok je noću jurcao siromašnim četvrtima Rija. Kad je Batista s OGX-om izašao na burzu u lipnju 2008., nafta je dosegla rekordnu cijenu od 145,3 dolara po barelu. U inicijalnoj javnoj ponudi prikupili su tri milijarde dolara. “Svi su se htjeli ukrcati u taj vlak”, kaže Ruaraidh Montgomery iz Wood Mackenzieja.

OGX je objavio da planira do 2019. proizvodnju veću od milijun barela, ili skoro pola ukupne proizvodnje nafte u Brazilu. Njihove potencijalne rezerve, tvrdili su, iznose 4,8 milijardi barela. U OGX su se slijevali milijuni: među ulagačima je bio i IBM, fond iz Abu Dhabija pa i ExxonMobil.

Pažljivi su promatrači prve čudne znakove mogli primijetiti već do kraja 2010., da bi u travnju 2011. ulagači ostali šokirani kad je OGX objavio izvješće nezavisnih revizora koji su ranije podatke o kompanijinim rezervama nafte stavili pod upitnik. Dionice tvrtke pale su za 17 posto i to je označilo početak dramatičnog pada.

OGX se okreće tržištu obveznica i prikuplja 2,6 milijardi dolara za nova istraživanja. Većina pronađene nafte nije bila pogodna za iskorištavanje, no tvrtka je usprkos tome objavila uspjeh na čak 87 posto bušotina. Batista je jednostavno obećavao previše: to je bio njegov stil i nije si mogao pomoći. Osim toga, nije volio loše vijesti. Njegovi menadžeri to su znali pa su mu prenosili samo one dobre.

Testna proizvodnja u siječnju 2012. potvrdila je da mogu proizvoditi 15.000 barela dnevno. U ožujku 2012. trebalo im je još novca, za naftne platforme, i ponovo su prodali obveznice za 1,1 milijardu dolara. Stiže vijest da je proizvodnja pala na 10.000 barela. Brazil je u 2012. usporio rast, pa se i Batisti sreća preokrenula. Njegova polja sada ne daju više od 5000 barela: vrijednost dionica pala je 45 posto u dva dana, a obveznice OGX-a krenule su u slobodan pad.

Sada, jasno, stručnjaci ističu da je nerazumno istraživanje nafte financirati zaduživanjem. Batista je prodao svoje avione i od najbogatijeg čovjeka u zemlji postao glavna meta viceva. Jedan kaže kako papa Franjo planira skori put u Brazil, kako bi posjetio siromašne, a među njima i Eikea Batistu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:33