ANTIJUNAK

NAJVEĆA PREVARA U POVIJESTI? Kako je škotski avanturist izmislio cijelu jednu zemlju, nasanjkao stotine ljudi i zaradio basnoslovno bogatstvo

 Wikipedia

Početkom 20-ih godina 19. stoljeća, Škot Gregor MacGregor u plan je proveo možda najveću prevaru u povijesti.

Ovaj bivši vojnik i avanturist dočepao se 1820. godine velikog komada zemlje u Srednjoj Americi, na području današnjeg Hondurasa. Zemlju je navodno na poklon dobio od tadašnjeg 'kralja' Obale komaraca Georgea Frederica Augustusa, koji, ako je već i darovao zemlju, sigurno nije imao kontrolu nad njom.

Bilo kako bilo, MacGregor je svoju zemlju nazvao Poyais, a sebe prozvao njezinim princom (Cazique of Poyais, volio se nazivati). Kada se vratio u Veliku Britaniju nakon svojih putovanja po Americi, odmah je pokrenuo "marketinšku kampanju" kako bi privukao ulagače i kolonijaliste u svoju zemlju. Po njegovim je pričama Poyais, malo veći od Walesa, bio zemlja meda i mlijeka. Plodnog tla, hladnih rijeka prepunih zlata, gustih šuma u kojima sve vrvi egzotičnim plodovima i divljači, piše BBC .

Osim što je iscrtao zemlju koja je dijametralno suprotna njegovoj krutoj škotskoj grudi, MacGregor je igrao i na mačizam svojih sunarodnjaka - objavljivao je oglase koji su veličali pustolovnost i hrabrost onih koji se usude otići u nove pohode te tvrdio da moraju uložiti novac u ekspedicije dok još stignu. Naprosto, čovjek je bio rođeni prodavač - obećavao je raj na zemlji svojim investitorima, tvrdio da će biti uzor svim ljudima te da je vrijeme hitno - ako ne reagiraju sada, prilike možda više neće biti. Za slučaj da mu netko nije vjerovao, uz sebe je imao knjigu o "Obali komaraca i zemlji Poyais" koju je navodno napisao kapetan Thomas Stranegways, a zapravo je bila djelo MacGregrora i njegovih pomagača.

Taktika je upalila spektakularno. MacGregor je samo u kešu prikupio 200 000 funti, u obveznicama gotovo 1.3 milijuna funti - preračunato na današnju vrijednost funte, skoro 3.6 milijarde funti. Krajem 1822. i početkom 1823. krenule su prve dvije ekspedicije za Poyais, s ukupno 250 entuzijastičnih budućih naseljenika. No, jednom kad su došli, zatekli su zemlju drastično drugačiju od one koju je MacGregor obećao u svojim brošurama.

Na obali nije bilo luka, nije bilo nikakvih nastambi i cesta, zemlja je bila nepogodna za obradu, a rijekama zlata nije bilo ni traga. Ubrzo su nepripremljeni škotski naseljenici počeli umirati jedan za drugim, sve dok preostalu trećinu nije spasio brod kojih ih je odveo u Belize. U Veliku Britaniju se vratilo njih pedesetak, a mediji su počeli pisati o velikoj prevari (ironično, neki od preživjelih avanturista i dalje su branili MacGregora, prebacujući krivnju na druge organizatore ekspedicija).

MacGregor je zbrisao u Francusku gdje je, nevjerojatno, još jednom počeo prodavati istu priču, ali su ga tamošnje vlasti provalile i strpale u zatvor. Nakon toga se nakratko vratio u Edinburgh odakle je brzo morao bježati, ovaj put nazad u Srednju i Južnu Ameriku, gdje je 1845. godine i preminuo u Caracasu.

Poyais, kako je MacGregor nazvao obećanu zemlju, do dana današnjeg ostala je nepokorena i napuštena divljina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:51