VIRTUALNA VALUTA

NAJVEĆA BURZA BITCOINA ZATRAŽILA STEČAJ U pitanju isplate milijuna dolara

Jedna od najvećih burzi virtualne valute bitcoin, japanski MtGox, zatražio je stečaj nekoliko dana nakon što su prekinuli sve transakcije, dovodeći u pitanje isplate milijuna dolara uloženih sredstava.

Odvjetnici MtGoxa su predali zahtjev za stečaj s ukupno 6,5 milijardi jena (63,7 milijuna dolara) duga iako je još u utorak uprava burze priopćila kako traže rješenje. MtGox je početkom veljače zabranila isplate nakon što su, kako je kasnije procurilo, otkrili rupu u softveru zbog koje je burza prevarantima isplaćivala dvostruko veći iznos od onoga na koji su imali pravo.

Navodno je na taj način s računa MtGoxa ukradeno čak 744 tisuća bitcoina, vrijednih ukupno preko 350 milijuna dolara. Problemi s MtGoxom natjerali su ulagače u bitcoin da povlače svoje investicije i na drugim burzama te je cijena jednog bitcoina trenutačno 561 dolara, u usporedbi s rekordom od oko tisuću dolara dosegnutom u studenom prošle godine.

Također, počela su reagirati i regulatorna tijela. Vijetnam je tako svojim bankama izričito zabranio da primaju bitcoin zbog potencijalnog rizika za korisnike. Istovremeno, zamjenik japanskog ministra financija kazao je kako bi za regulaciju bitcoina, kojeg ni jedna središnja banka ili drugo tijelo trenutačno ne reguliraju, bila neophodna međunardona suradnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:52