TEK MU JE 75!

Najstariji aligator na svijetu živi u Beogradu: Muja je preživio Drugi svjetski rat i bombardiranje NATO-a

Američki aligator Muja doputovao je u beogradski zoološki vrt godinu dana po njegovom osnivanju, u rujnu 1937. godine
Ilustracija
 ThinkStock

BEOGRAD - Najstariji aligator na svijetu živi - u Beogradu. Tu je laskavu titulu aligator Muja dobio nakon što je u zoološkom vrtu u Rigi u Litvi 2007. u svojoj 75. godini života uginuo Čabulītis koji je do tada bio nosioc starosnog rekorda, piše srpski Blic.

Stručnjaci za gmazove s oduševljenjem prate svaki mjesec Mujina života jer će njegova dugovječnost utjecati na postavljanje gornje granice dužine života ove vrste koju znanstvenici nisu mogli utvrditi u prirodi.

Američki aligator Muja doputovao je u Beogradski zoološki vrt godinu dana po njegovom osnivanju, u rujnu 1937. godine s još jednim aligatorom. Nije poznato iz kojeg je vrta stigao, ali je zasigurno doputovao iz Njemačke. Podaci iz arhive svjedoče o tome da je Muja već tada bio odrasla jedinka pa ne čudi da se vjeruje da ima više od 75 godina.

. Muja je jedan od rijetkih stanara vrta koji su preživjeli Drugi svjetski rat tijekom kojeg je vrt, u dva bombardiranja grada, bio gotovo potpuno razoren. Bio je i svjedok velikih kriza, kao i NATO-vih napada 1999. godine koje je bilo stresno i za životinje u vrtu.

Pored toga, pričaju u vrtu, Muja je i dalje u prilično dobroj kondiciji, a sve što je proživljavao nije uticalo na njegov apetit. Hrani se jedanput tjedno, a pojede po pet, šest kilograma mesa.

- Nestvarno je da sam ovog istog aligatora i ja obilazio kad sam bio dječak. Moj unuk se sad, baš kao i ja prije skoro 60 godina, najduže zadržava upravo pored ovog bazena. Bio sam uvjeren da to nije prava životinja , jer ga nikad nisam video da se kreće, ali sam onda u jednoj emisiji čuo da je to normalno ponašanje za ovu vrstu, čak i u prirodi – kaže za Blic uz osmjeh Miladin Pešić (65). On do sada nije znao da je upravo njegov omiljeni stanar iz 'Vrta dobre nade' najstariji živi aligator za kojeg znanstvenici znaju.

Ime aligatora iz Beograda spominje se u brojnim istraživačkim radovima posvećenim ovoj vrsti gmazova. Najčešće se navodi da je skoro nemoguće postaviti gornju granicu života američkog aligatora, jer su dugo bili ugrožena vrsta, pa čak i pred istrebljenjem. Većina čipiranih životinja bi stradala od ruke lovokradica ili strastvenih lovaca pa ne čudi interes za aligatora svjetskog rekordera u dugovječnosti.

Aligator Muja nedavno je morao nakratko napustiti svoj bazen zbog kompletne rekonstrukcije. Kako kažu zaposleni, sad će moći uživati onako kako dolikuje najstarijem stanovniku vrta, ali i najstarijem aligatoru na svetu: u idealnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:23