ZAROBLJEN NA TERMINALU

NAJPOZNATIJI BJEGUNAC NA SVIJETU Snowden se ne može ni vjenčati s atraktivnom ruskom špijunkom Anom Chapman bez azila

Mediji se zabavljaju bračnom ponudom Amerikancu

Dok se nagađa koja bi zemlja mogla ugostiti najtraženijeg američkog zviždača Edwarda Snowdena , svjetski se mediji zabavljaju pričom o bračnoj ponudi najpoznatije ruske špijunke Ane Chapmann. Kad bi Snowden (30) prihvatio prošnju lijepe Ruskinje Ane (31), trebao bi im još i James Bond da to izvedu.

Vjeruje se da je Snowden na “eksteritorijalnim” terminalima D i F moskovske zračne luke Šeremetjevo, no Rusi polako gube strpljenje. Sergej Rjabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova, izjavio je da bi Snowden morao konačno otići. “Mora odlučiti kamo će”, poručio mu je Rjabkin putem agencije Reuters. Potvrdio je da Snowden nije službeno podnio zahtjev za azil u Rusiji. Utočište mu je ponudila Venezuela, a uz ogradu i Nikaragva.

Ruske vlasti tvrde da se bivši američki obavještajac nalazi na dvokatnom terminalu Šeremetjeva, no na terminalu koji se može obići za 30 minuta lagane šetnje nitko ga nikada nije vidio. Osim što je navodno viđen u aerodromskom hotelu prvog dana nakon što je stigao iz Hong Konga, no ni tu se zaposlenici ne mogu složiti je li bio ili ne.

Na terminalima D i F Šeremetjeva, kako su izbrojili ruski mediji, ima 20 restorana i kafića, 19 duty free dućana, hotel, ambulanta, konzularni i imigracijski ured i deset toaleta.

Ponudom za ženidbu koju je putem svojeg Twittera uputila izgubljenom Snowdenu ruska Mata Hari Anna Chapman uzburkala je maštu medija. Neki su prenijeli da je Snowden putem Twittera navodno pristao. “Ženio bih je, bez obzira na sve. Bože, pa pogledajte kako izgleda!”, navodno je napisao.

No, male su šanse za to. Ruski birokrati su kratko obznanili - konzularni odjel terminala ne obavlja ženidbene usluge! U Moskvi se tek na jednome mjestu, u Butirskoj ulici 17, gdje se nalazi i najpoznatiji moskovski zatvor, Butirka, može obaviti vjenčanje između ruskih i američkih državljana. Međutim, budući mladenci moraju doći u ured matičara. “Mi ne šaljemo naše službenike iz usluge na aerodrome”, rekla je suho predstavnica tog matičnog ureda. Osim toga, nije poznato može li i mlada uopće napuštati Rusiju!

Ruskinja Ana Chapman protjerana je iz Amerike 2010. kad je otkriveno da pripada ruskoj špijunskoj mreži. Njezin je cilj bio zavesti nekog od Obaminih suradnika i izvlačiti informacije iz njega, naknadno je objavljeno. Ubrzo je puštena u najvećoj razmjeni špijuna između SAD-a i Rusije od 1986. Nakon udaje za Britanca imala je i britansko državljanstvo, no pitanje je smije li nakon špijunske afere kći časnika KGB-a uopće napuštati Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:33