OTROVAN POLONIJEM

NAJOPASNIJA OBDUKCIJA U POVIJESTI 'Litvinenko je bio toliko radioaktivan da smo morali nositi dva zaštitna odijela'

Obdukcija tijela Aleksandra Litvinenka bila je jedna od najopasnijih ikada izvedenih u zapadnom svijetu, tvrdi glavni patolog koji je pregledavao leš nekadašnjeg ruskog špijuna, otrovanog radioaktivnim polonijem.

Prema riječima doktora Nathaniela Caryja, rizik za patologe bio je toliki da su, kako bi izbjegli radijaciju, nosili dva zaštitna odijela, po dva para rukavica i velike plastične maske u koje je upuhivan filtrirani zrak.

U sali za obdukciju bila su dva patologa, policijski detektiv, fotograf, savjetnik iz Instituta za navalnu medicinu i stručnjak za zaštitu od radijacije, koji je čitavo vrijeme pazio da kapljice krvi ne bi slučajno došle u dodir sa zaštitnim odijelima. U slučaju kada je do dodira došlo, krv je odmah uklanjao i analizirao kapljice na alfa radijaciju.

Ekipa londonske hitne pomoći sve je promatrala iz druge prostorije. 'Bila bi totalna katastrofa da se netko onesvijestio', kaže Cary i napominje da u ovom slučaju ponavljanje obdukcije ne dolazi u obzir, jer bi bilo preopasno.

Litvinenko je otrovan polonijem-210 koji emitira iznimno opasne alfa zrake. One, kako pojašnjava Cary, bombardiraju stanice u ljudskom organizmu.

Nekadašnji ruski špijun, koji se u posljednjim godinama života okrenuo protiv režima Vladimira Putina i živio je u Velikoj Britaniji, umro je 23. studenog 2006. godine. Otrovan je navodno nekoliko tjedana prije, a liječnici su mu prvo dijagnosticirali gastrointestinalnu infekciju te su ga kljukali antibioticima.

Vjeruje se da je polonij u sebe nesvjesno unio 1. studenog, pijući kontaminirani čaj dva dana prije nego je završio u bolnici. U samo nekoliko dana izgubio je svu kosu i razvio je stanje koje se može opisati kao gubitak svih staničnih elemenata u tekućoj krvi. Ubrzo su mu počeli otkazivati organi, a 22. studenoga pretrpio je kardio-respiratorni udar. Sljedećeg dana je uslijed sličnog udara umro.

Sve se ovo doznaje u sklopu nove istrage o misterioznoj smrti, za koju se često okrivljuje sam ruski državni vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:33