OSTALI SAMI NA KIŠI

NAJOKRUTNIJA MAJKA BALKANA Djecu izgladnjivala u podrumu, seksala se pred njima pa nestala

 Thinkstock

Osnovni sud Distrikta Brčko osudio je na kaznu zatvora 38-godišnju Brčanku zbog zanemarivanja i zlostavljanja troje vlastite djece, priopćeno je iz ove institucije, a prenosi Dnevni avaz .

Identitet osuđenice nije objavljen u interesu žrtava, troje maloljetnika koje je nemarna majka danima ostavljala bez hrane, ali je javnost upoznata s presudom.

U šokantnom slučaju, majka je osuđena uvjetno na kaznu zatvora u trajanju od samo tri mjeseca, a djeca su smještena u udomiteljsku obitelj.

Kako je priopćeno, Tužiteljstvo Distrikta Brčko još krajem travnja ove godine optužilo je BH državljanku da je grubo zanemarila roditeljske dužnosti zbrinjavanja svoje djece, nakon čega je i osuđena.

- Nemoralna majka izbjegavala ih je čuvati, brinuti o njima i odgajati ih. Djeca su joj povjerena nakon što se rastala s njihovim ocem s kojim je živjela u izvanbračnoj zajednici - navedeno je u priopćenju Gojka Stjepanovića, zamjenika glavnog tužitelja.

Brčanka je ostavljala djecu po nekoliko dana bez hrane, novca i osnovnih uvjeta za život. Grubo je zanemarila sve njihove potrebe i na kraju ih i psihički zlostavljala. Djecu je zapuštala ostavljajući ih u improviziranom stanu u podrumskim prostorijama bez sredstava za život.

- Nije vodila računa o njihovim egzistencijalnim, emocionalnim i obrazovnim potrebama - navedeno je.

Da stvar bude još gora, djecu je izložila psihičkom i emocionalnom nasilju ostavljajući ih same bez ikakve prethodne obavijesti o odlasku i povratku, kao i mogućnosti bilo kakvog kontakta s njom. Po povratku, u stan bi često dovodila nepoznate muškarce s kojima se 'intimno ponašala' izlažući djecu nedoličnim radnjama odraslih i njihovim neprimjerenim razgovorima.

Naposljetku, ona je trajno napustila stan i otišla sa strancem u susjednu državu, ostavivši djecu na brigu rodbini.

- Međutim, ujak nije bio u mogućnosti brinuti o sestrinoj djeci tako da ih je, usprkos lošim vremenskim usvjetima, ostavio na ulici u blizini kuće njihova oca - kažu iz Tužiteljstva.

Ostavljeni na kiši i ne želeći otići ocu, troje djece javilo se tetki, koja ih je privremeno zbrinula, dok ih na kraju Centar za socijalni rad nije smjestio u udomiteljsku obitelj.

Nažalost, u međuvremenu se jedno od njih i razboljelo, zbog čega je podvrgnuto hospitalizaciji i hitnoj operaciji. Njegova okrutna majka nije se zanimala za njega niti se uopće javljala, piše Dnevni avaz .

- Tužilaštvo je ispunilo svoj cilj. Dokazalo je krivnju. Ovo, nažalost, nije jedini slučaj zlostavljanja i zapuštanja djece, ali se uglavnom ne objavljuju kako bi bio zaštićen identitet oštećenih. Ovo je pravomoćna presuda, tako da je istekao rok za ulaganje žalbe - rekao je tajnik Tužiteljstva Distrikta Samir Beganović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:44