TRAGEDIJA U AFRICI

NAJMANJE DVJESTO IZBJEGLICA UTOPILO SE U SUDANU U krcatom brodu bježali od žestokih sukoba

Sukobi su izazvali strahovitu humanitarnu krizu: prema procjenama UN-a broj izbjeglica u posljednjih mjesec dana dosegao je 400.000.
 Nichole Sobecki/AFP

Najmanje dvije stotine izbjeglica utopilo se u Južnom Sudanu nakon prevrtanja broda kojim su pokušali prijeći Nil, bježeći od sukoba u gradu Malakalu. Brod je bio preopterećen i prevrnuo se, a svih 200 do 300 osoba se utopilo, objavila je vojska.

Malakalu je glavni grad naftom bogate južnosudanske regije Gornji Nil, a UN-ovi dužnosnici izvijestili su kako se u tom gradu, kao i u nekoliko drugih, danas vode žestoke borbe jer pobunjenici pokušavaju osvojiti novo uporište. Samo se u UN-ovoj bazi u Malakalu zbog sukoba posljednjih dana broj izbjeglica koji su kod 'plavaca' potražili utočište povećao s deset na 19 tisuća.

Južnosudanska vojska pak izvještava o žestokim borbama južno od Bora, najvećeg među gradovima koji su od početka sukoba sredinom prosinca u rukama pobunjenika. Još je prošloga tjedna vojska, naime, zauzela položaje pored Bora planirajući preoteti grad iz ruku pobunjenika. Iako još nisu osvojili Bor, vojska opovrgava navode pobunjenika kako su osvojili riječnu luku Mongalla, tvrdeći kako vojska i dalje čvrsto drži svoj položaj ondje.

Eskalacija sukoba između junosudanskih naroda Dinka i Nuer uslijedila je nakon neuspjeha prvog pokušaja mirovnih pregovora prije tjedan dana između predsjednika Salve Kiira, koji je Dinka, i njegova prošle godine smijenjena potpredsjednika Rieka Machara, koji je Nuer.

Sukobi su izazvali strahovitu humanitarnu krizu: prema procjenama UN-a broj izbjeglica u posljednjih mjesec dana dosegao je 400.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:25