TORIJEVCI LIKUJU

NAJLJEVIJI POLITIČKI LIDER VELIKE STRANKE KOJEG JE BRITANIJA VIDJELA Jeremy Corbyn novi je šef laburista

 AFP

Britanska opozicijska stranka laburisti ima novog lidera. Jeremy Corbyn izabran je s neupitnom podrškom od preko 60 posto, čime je britanska politička scena dobila do sada najljevije orijentiranog lidera jedne vodeće stranke u modernoj povijesti.

Unatoč upozorenjima medija i premijera Davida Camerona da Jeremy Corbyn predstavlja opasnost za laburističku stranku, a time i političku scenu Ujedinjenog Kraljevstva, britanska ljevica je odlučila u korist do nedavno malo poznatog stranačkog veterana. U subotu u podne objavljeni su rezultati izbora unutar laburističke stranke, koja je od svibnja, kada je Ed Miliband zbog velikog izbornog poraza podnio ostavku, bez lidera.

Ono što je uslijedilo malo tko je mogao predvidjeti - pojava Corbyna koji je političku karijeru proveo uglavnom na krajnjem lijevom rubu laburističke stranke koja se uz tri mandata Tonyja Blaira reformirala ka centru, dočekana je s nevjericom. Njegov nepredviđeni uspjeh još više. Dok su mediji ismijavali na trenutke utopijske Corbynove ljevičarske manifeste, diljem Britanije okupljali su se njegovi obožavatelji. Osim dijela laburista razočaranih u stranku koja se tijekom godina odmakla od svojih fundamentalnih principa, Corbyn je privukao omladinu i žene kojima se toliko sviđa njegov poziv na revoluciju da se govori o pojmu Corbynmania.

66-godišnji Corbyn zalaže se za nacionalizaciju željeznice i ostalih dijelova javnog sektora, ukidanje privatnih kooperanata zdravstvenog sustava NHS, reformu obrazovnog sustava koja bi omogućila besplatne fakultete, stvaranje nove nacionalne banke koja bi potakla rast i investicije. Za razliku od svojih prethodnika, Corbyn se protivi članstvu u Europskoj uniji, osim toga je protiv NATO-a, aktualne porezne politike blagonaklone prema bogatima, protiv banaka, nejednakosti, aktualne vanjske politike na Bliskom istoku.

Njegov dijalog na trenutke podsjeća na nastup na prosvjedima na kojima je kao bivši sindikalist i sam nebrojeno puta sudjelovao. Svojom pobjedom podijelio je i vlastitu stranku u kojoj jedan dio članova njegovu pobjedu smatra kobnom za budućnost stranke. Osim Corbynovih istinskih obožavatelja čini se da najviše likuju torijevci koji, smatrajući nemogućom mogućnost Corbyna kao budućeg premijera, već računaju na pobjedu na idućim parlamentarnim izborima.

Unatoč jasnim rezultatima, budućnost stranke je neizvjesna budući da su neki od njenih vodećih zastupnika u parlamentu već objavili da odbijaju surađivati s radikalnim Corbynom. Neki su zabrinuti da laburistička stranka srlja u ponor iz kojeg će se teško izvući, poput bivše desne ruke Tonyja Blaira, Alastaira Campbella koji je svoje mišljenje o novom lideru stranke sažeo riječima: "Sve što mogu reći je ABC. Anyone But Corbyn. (Svi samo ne Corbyn, op.a.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:47