SEMJON MOGILJEVIČ

NAJGORI KRIMINALAC NA SVIJETU Kum Crvene mafije i bivši državljanin RH kontrolira dopremu ruskog plina u Europu

Mogiljevič je na čelu ruske mafije Bratve, kako se ‘slučajno’ zove i ruski plinovod. Unatoč brojnim tjeralicama, danas slobodno živi u Moskvi
 Getty Images

Za Semjona Mogiljeviča zapadni mediji kažu da je “najgori kriminalac za kojega nikad niste čuli”. No, za Hrvatsku to ne vrijedi jer se glas o njemu pročuo početkom 90-ih kad je otkriveno da taj rođeni Ukrajinac koristi hrvatsku diplomatsku putovnicu.

Poslovi s naftom

Na listi je deset najtraženijih bjegunaca FBI-a, a da je riječ o veoma važnom “tipu”, govori podatak da je duboko uvučen u poslove vezane za naftu - crno zlato koje pokreće svjetsku ekonomiju. Mnogi ga smatraju i najopasnijim kriminalcem na svijetu.

Na popisu njegovih grijeha Američka federalna agencija navodi trgovinu drogom i nuklearnim materijalom, plaćena ubojstva i međunarodnu prostituciju. Osim umiješanosti u najgori svjetski kriminal, njegova ličnost i djelatnost zabrinjava političare na najvišoj razini zbog utjecaja koji ima na europski energetski sustav. Kako piše Business Insider, Mogiljevič pod svojom kontrolom ima mrežu plinovoda između Rusije i istočne Europe. John Wood, jedan od viših savjetnika za problem pranja novca u agenciji IPSA International, navodi da je Mogiljevič godinama temeljito planirao ulazak u biznis s europskim plinom.

Plin iz Turkmenistana

Počeo je 1991. preko kompanije Arbat International koja je idućih pet godina bila vodeća uvozno-izvozna tvrtka za energente. Onda je 2002. njegov dugogodišnji odvjetnik Zejev Gordon osnovao kompaniju Eural Trans GAS (ETG) kao glavnog posrednika za plin između Turkmenistana i Ukrajine. Nakon toga dolazi do dogovora ruskog energetskog giganta Gazproma i ukrajinskog Centragasa te stvaranja tvrtke RosUkrEnergo sa sjedištem u Švicarskoj, nasljednika Eural Trans Gasa. Godine 2010. tadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko objavljuje kako postoje dokazi da iza RosUkrEnerga stoje moćne kriminalne organizacije odnosno Mogiljevič, što je objavio zviždački site WikiLeaks.

U izvještaju agencije Reuters navodi se da je ukrajinski biznismen Dmitrij Firtaš, čelnik kompanije ETG, negirao bliske veze s Mogiljevičem, no priznao je da je od jednog mafijaškog bossa tražio odobrenje za poslovanje u Ukrajini još 1986. godine.

Sprega s predsjednicima

Prema pisanju Business Insidera, Mogiljevič je možda i u uskoj sprezi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što potvrđuje objavljeni razgovor između visokih ukrajinskih dužnosnika. Jasno je da je preko Firtaša bio u direktnoj vezi s bivšim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem. Mogiljevič je 2007. dao intervju BBC-ju u kojem je izjavio da se bavi prodajom žitarica. No, 2008. policija ga je uhitila dok je kao “trgovac žitom” pod pseudonimom Sergej Schneider poslovao s velikom kozmetičkom kompanijom, optuženom za neplaćanje poreza. To je bio samo jedan od skandala s kojima ga se povezivalo. U najopasnijim slučajevima, poput onoga o prodaji obogaćenog urana Češkoj, također je izronilo njegovo ime.

Prevara u Kanadi

Iako ga FBI traži zbog niza zločina, sve dok bude na ruskom teritoriju “boss bossova” neće biti izručen SAD-u. Moskva i Washington nemaju sporazum o izručenju kriminalaca. U SAD-u je Mogiljevič 2003. optužen za veliku prijevaru tisuća investitora u kanadsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom magneta. S diplomom ekonomije i pametnim lažima Mogiljevič je lažirao dokumente na koje je nasjela Komisija za trgovinu i obveznice. “Ako su pronašli nepravilnosti u radu te kompanije, nek’ to dokažu (FBI). Ja ne znam što piše u FBI-evim dosjeima”, izjavio je u istom intervjuu BBC-ju 2007. godine Mogiljevič. FBi ističe da Mogiljevič, unatoč brojnim tjeralicama, trenutačno slobodno živi u Moskvi i da je povezan s ruskom mafijom Bratvom (kako se, slučajno, zove i ruski plinovod).

Razgranat po svijetu

No, ono što ga čini opasnim, prema riječima agenta Petera Kowenhovena, jest to što njemu granice ne znače baš ništa.

- To je tip koji je uspio izvući 150 milijuna dolara od investitora u Philadelphiji, a da nikad nije kročio u tu saveznu državu - izjavio je Kowenhoven. Tjednik Village Voice je 1998. objavio da je Mogiljevič, kojega još zovu “Don mozak”, vođa Crvene mafije, moćne ruske mafijaške obitelji poznate po brutalnosti. Sa sjedištem u Budimpešti, organizacija se razgranala na New York, Pennsylvaniju, južnu Kaliforniju te čak na Novi Zeland.

Dobio hrvatsku putovnicu ‘zbog velikih zasluga i poslovanja’

Vjeruje se da Mogiljevič ima rusku, izraelsku, ukrajinsku i grčku putovnicu. U Hrvatskoj je zbog njega nastao skandal nakon što su novinari otkrili da je “zbog velikih zasluga i poslovanja” dobio i hrvatsko državljanstvo koje mu je kasnije poništeno. No, to mu sigurno nije izazvalo probleme jer je operirao s oko 20 identiteta. Vladimir Šeks je 2000. godine optužio Hrvoja Šarinića da je 1997., kao tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Tuđmana, omogućio kumu ruske mafije čak četiri hrvatske putovnice. Šarinić je demantirao Šeksa te razjasnio kako mu je 1997. ili 1998. Franjo Gregurić predložio da se Mogiljeviču izda hrvatska putovnica, što mu je trebalo olakšati kupnju kuće na opatijskoj rivijeri. Tvrdio je da tada nisu znali za dosjee koje o njemu imaju zapadne obavještajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:45