IZBORI U NJEMAČKOJ

NAJBLIŽI SAVEZNIK ANGELE MERKEL POBIJEDIO U BAVARSKOJ Vjetar u leđa za novi mandat kancelarke?

MÜNCHEN - Kršćansko-socijalna unija (CSU) je pobijedila na izbora za pokrajinski parlament u Bavarskoj i to s 49 posto osvoijenih glasova što im daje čak 100 zastupnika u bavarskom parlamentu. Tako će predsjednik CSU-a Horst Seehofer, najbliži saveznik kalncelarke Angele Merkel i sljedećih pet godina biti bavarski premijer.

FOTO: PROSTAČKA GESTA ŠEFA OPORBE Hoće li ova fotografija promijeniti tijek izbora u Njemačkoj?

Oporbena Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD osvojila je 21 posto, a stranka Zeleni više od 8 posto glsova, dok Liberali sa 3 posto nisu prešli izborni prag. CSU je dobio čak 5,6 posto više nego na prošlim izborima. Bavrski izbori uvod su u savezne izbore slijedećeg vikenda, a predvišđa se da je ovaj rezultat dodani vejtra u leđa dosadašnjoj kancelarki Angeli Merkel da će i ovog puta odnijeti pobijedu i ostai na čelu Njemačke. No, zabrinjava katastrofalni rezulteta kolaicijskog partnera FDP-a- liberala, koji i na saveznoj razini čini koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Prema posljednjim anketama , FDP ima pet posto podrške i nalazi se na rubu izbornog praga. Eventulani gubitak koalicijskog partnera bi i za Angelu Merkel značio velike probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:53