ČUDNOVATI OBIČAJI

NAJBIZARNIJI DOČECI NOVE Od parade vikinga do proslave na groblju

Među najbizarnijima smatra se običaj u čileanskom gradu Talca, gdje se mještani novu godinu dočekuju na groblju sa svojom pokojnom rodbinom
 Getty

Novogodišnja noć u svijetu se provodi uz niz neobičnih običaja. Među najbizarnijima smatra se običaj u čileanskom gradu Talca, gdje se mještani sa zapaljenim svijećama okupljaju na groblju uz klasičnu glazbu kako bi novu godinu dočekali sa svojom pokojnom rodbinom. Sličnog se običaja, zabranjenog za vrijeme talibanskog režima, drže i u Afganistanu, gdje povodom simbolične proslave novog života obitelji odlaze na groblja i tamo tri dana slave 'Novruz' uz jelo i piće.

Getty

Doček Nove godine na groblju u Kabulu

U Edinburgu se pak Škoti u novogodišnjoj noći tradicionalno oblače kao vikinzi i paradiraju gradom mašući zapaljenim bakljama. Procesiji se pridruže tisuće ljudi, a na koncu slave uz zapaljeni vikinški brod, što obilježava početak slavlja 'Hogmanayja'.

Novogodišnja "vikinška" procesija u Edinburghu

Uz taj običaj, Škoti u Edinburgu vole i 'The Loony Dook' - svlačenje i kupanje u ledenoj rijeci, običaj kakav je sve popularniji diljem svijeta, od zaleđenih voda Sibira pa do toplijih mora kakvo je jadransko.

'The Loony Dook' - novogodišnje kupanje Škota u ledenoj vodi

U Irskoj se pak drže starog običaja lupanja starim kruhom po zidovima kuće kako bi otjerali zle duhove, a u Južnoafričkoj republici u ponoć kroz prozor izbacuju stari namještaj i kućanske aparate. Toga se naročito drže u Johannesburgu, gdje s katova visokih zgrada lete i kreveti, što često zna izluditi lokalnu policiju.

U Rumunjskoj seljaci u novogodišnjoj noći po starom vjerovanju slušaju svoje domaće životinje, s tim da je loš znak ukoliko ih uspiju čuti kako govore. Među bizarne načine proslave ubraja se i onaj u ruralnim predjelima Perua, gdje se mještani tuku sa svojim susjedima kako bi na taj način razriješili stare zavade.

Crveno donje rublje za sreću najpopularnije je u Španjolskoj, Italiji i Meksiku

Običaj masovnog ljubljenja u ponoć pripisuje se Veneciji, a odijevanje crvenog donjeg rublja za sreću najpopularnije je u Španjolskoj, Italiji i Meksiku. Na Tajlandu pak postoji običaj masovne borbe vodenim balonima i kantama vode, koji traje tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:48