PRVI PUT NA LJUDIMA

Najavljeno testiranje cjepiva protiv ebole

Farmakološki div GlaxoSmithKline krenut će s proizvodnjom cjepiva čak i za vrijeme njegova testiranja
 AFP

Prvo testiranje novog eksperimentalnog cjepiva protiv ebole na prvom ljudskom dobrovoljcu obavit će se danas na Sveučilištu Oxford.

Oko 60 zdravih osoba prijavilo se za kliničko testiranje cjepiva dobivenog od bezopasnog virusa čimpanze koji je genetski modificiran za prijenos benigne količine DNK virusa ebole.

Genetski materijal će stvoriti jedan jedini protein ebole u tijelu, što je nedovoljno za razvoj bolesti, ali dovoljno da primarni imunološki sustav napadne virus u budućnosti.

Dobrovoljcima će ubrizgati različite doze cjepiva, a zatim pratiti nuspojave i reakciju njihovog imunološkog sustava.

Testiranja na majmunima pokazala su da je cjepivo stoposto učinkovito u prvih mjesec dana, dok jedan dio proteina ostaje u tijelu i 10 mjeseci kasnije.

- Ova epidemija je pokazala koliko je teško kontrolirati ebolu. Mi, i svi naši partneri na ovom projektu, optimistični smo da bi se ovo cjepivo moglo dokazati korisnim - kazao je profesor Adrian Hill, voditelj znanstvenog tima na oxfordskom Jenner Institutu.

Uslijed sve veće prijetnje opakog virusa, medicinski regulatori nadaju se da bi cjepivo moglo biti upotrijebljeno širom Zapadne Afrike početkom iduće godine, unatoč uobičajenom periodu testiranja od 18 mjeseci.

Farmakološki div GlaxoSmithKline krenut će s proizvodnjom cjepiva čak i za vrijeme njegova testiranja, pa će odmah po dobivanju "zelenog svjetla" cjepivo krenuti u distribuciju.

Cjepivo je odobrio i profesor Peter Piot, čovjek zaslužan za otkriće virusa ebole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:46