DRAŽBA U MARIBORU

NADBISKUPIJA U VELIKIM DUGOVIMA Prodaje se nova, nekorištena crkva... Cijena? 12,2 milijuna kuna

 Dejan Javornik / Delo / CROPIX;

Dražba je zakazana za 9. svibnja, početna cijena je 1,7 milijuna eura, a predmet prodaje je nova, nekorištena - crkva. Sakralni objekt sagrađen u mariborskom prigradskom naselju Košaki prodaje se zbog jedne od najvećih financijskih afera Katoličke crkve.

Naime, mariborska je nadbiskupija još 90-ih godina prošlog stoljeća osnovala poduzeće Gospodarstvo rast. Ta tvrtka osniva dva holdinga, Zvon 1 i Zvon 2, koji počinju djelovati poput investicijskih fondova. Ušli su u sve moguće poslove, čak su bili i vlasnici telekomunikacijske tvrtke T-2. Ulagali su i u Hrvatskoj, na Braču su planirali graditi veliko apartmansko naselje, jedno su sagradili u Opatiji. Ali onda je uslijedila financijska kriza.

Pokazalo se tada da su oba Zvona dizala kredite koje više nisu mogli otplaćivati, dugovi su se počeli gomilati i popeli su se na 800 milijuna eura. Tadašnji mariborski nadbiskup Franc Kramberger je smijenjen i poslan u samostan u Austriji, Zvona bankrotiraju, a stradaju i obični vjernici koji su davali priloge za izgradnju crkve. Koju će sada netko kupiti i na 1500 kvadrata možda napraviti tržni centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:20