NESREĆA COSTE ALLEGRE

Na pomolu nova katastrofa? Kruzer iz iste flote kao i Costa Concordia pluta oceanom nakon požara

 AP

Costa Allegra, talijanski kruzer iz iste flote kao i prošlog mjeseca nasukana Costa Concordia , danas je poslala poziv u pomoć nakon što je zbog požara ostala bez pogona usred Indijskog oceana.

Na kruzeru, koji je u subotu isplovio iz Madagaskara i išao prema Sejšelima, nalazi se 636 putnika i 413 članova posade od kojih, na sreću, nitko nije ozlijeđen.

Costa Allegra pluta na udaljenosti od oko 12,500 kilometara jugozapadno do Sejšela, nedaleko od otoka Alphonse.

Nema ozlijeđenih

Požar na Costa Allegri, tvrdi vlasnik broda Costa Crociere , izbio je u sobi u generatorima, no vatra se nije proširila i nitko nije ozlijeđen. O incidentu su, tvrde, obaviješteni u 10.39 prijepodne, a sudeći prema njihovom priopćenju, ovaj put sve je učinjeno kako treba.

- Odmah su aktivirane sigurnosne procedure u slučaju požara i intervenirala je posebna jedinica za gašenje. Vatra je ugašena i nije se proširila na bilo koji drugi dio broda. Nema ni ozlijeđenih ni žrtava. Glavni alarm u slučaju nužde odmah je oglašen. Svi putnici i članovi posade koji nisu sudjelovali u smirivanju incidenta odmah su otišli na mjesta predviđena za okupljanje.

Bez pogona

Sada se provjerava stanje u strojarnici kako bi se ponovno pokrenuli instrumenti koji su potrebni da bi brod ponovno profunkcionirao - tvrde u Costa Crociereu.

Iako je Costa Allegra zbog požara, koji je posada prema riječima zapovjednika talijanske obalne straže navodno gasila nekoliko sati, ostala bez pogona, njen je komunikacijski sustav netaknut i normalno funkcionira pa je mogla poslati poziv za pomoć.

Poslan spasilački avion

Osim brodovima u blizini, koji su odmah krenuli prema njoj, posada se javila i lokalnim vlastima na Sejšelima (gdje su se prema planu puta trebali usidriti danas), koje su u smjeru kruzera odmah poslale pomoć, uključujući avion. Pretpostavlja se da će Costu Allegru na kraju trebati otegliti do luke na Sejšelima. Luksuzna Costa Allegra sagrađena je 1992. godine, teži više od 28 tisuća tona, a duga je 188 metara.

To je drugi incident vezan za spomenutu tvrtku od početka ove godine. Podsjetimo, kruzer Costa Concordia, na kojem se nalazilo više od četiri tisuće ljudi iz 60 zemalja, nasukao se kod talijanskog otoka Giglio 13. siječnja. U nesreći su poginule 32 osobe, a kapetan Francesco Schettino optužen je za ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:37