PRETRAGA SONAROM

Na 75. godišnjicu nestanka Amelie Earhart u potragu za njom kreću i podvodni roboti!

Earhart, koja je tada imala 39 godina, bila je na posljednjoj etapi ambicioznog leta oko svijeta preko ekvatora u dvomotorcu Lockeed Electra kada je nestala
 Blue Fin Robotics

ZAGREB - Potraga za legendarnom pionirkom avijacije Ameliom Earhart nastavlja se uz pomoć tehnologije 21. stoljeća. Međunarodna grupa za pronalaženje povijesnih zrakoplova (TIGHAR) odlučila je nabaviti dvije robotske podmornice i dodatni sonar kako bi učinili ono što ratni brodovi SAD-a nisu uspjeli: Pronaći ostatke aviona Amelie Earhart.

Hillary Clinton: Nakon pronalaska kostiju Amelie Earhart, SAD ponovno kreće u potragu i za zrakoplovom legende avijacije

Dva robota biti će spušteni u ocean gdje će započeti svoju potragu 2. srpnja ove godine, točno na 75. godišnjicu nestanka.

No, jedina svrha ove misije za sada će biti mapiranje podmorja. Bilo kakav pokušaj vađenja olupine morati će pričekati nego drugo vrijeme.

- Cilj je mapirati podmorje i fotografirati štogod nađemo dolje, rekao je RIchard Gillespie, izvršni direktor TIGHAR-a.

- Ako postoji olupina koju možemo izvaditi, moramo znati kakva je, koliko je velika, na što liči i od čega je napravljena, tako da možemo pripremiti ekspediciju s odgovarajućom opremom za izvaditi ono što pronađemo, rekao je Gillespie.

Istraživači će se uputiti prema udaljenom otoku Nikumarorou, kako bi otkrili što se desilo slavnoj pilotkinji nakon što je nestala 2. srpnja 1937.

Amelia Earhart: Razuzdana heroina koja je voljela samo seks i letenje

Ovo je već treći put u zadnje 23 godina da TIGHAR pokušava pretražiti otoke kako bi našao tragove koji bi razjasnili nestanak Amelie Earhart, ali ovaj put će specifično tražiti olupinu njenog aviona.

Earhart, koja je tada imala 39 godina, bila je na posljednjoj etapi ambicioznog leta oko svijeta preko ekvatora u dvomotorcu Lockeed Electra kada je nestala zajedno sa svojim navigatorom Fredom Noonanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40