TERORIZAM U EGIPTU

MUŠKARAC SE RAZNIO U LUKSORU Policija u posljednji trenutak spriječila masakr i uništenje turističke meke

 AFP

Muškarac se u srijedu raznio u hramu Karnak u Luksoru, turističkoj atrakciji u Egiptu koji želi vratiti goste i ulagače kako bi potaknuo gospodarski oporavak, a nakon današnjeg pokušaja napada predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je pojačano osiguranje antičkih spomenika.

Napad u srijedu drugi je koji je ciljao turiste od 2013. godine kada je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. U Egiptu su od tada česti atentati kojima džihadisti odgovaraju na krvavu represiju vlasti protiv njihovih suboraca i pristaša.

"Predsjednik je potvrdio da takvi zločini mržnje neće spriječiti odlučnost egipatskog naroda ili države da se bori protiv terorizma u svim njegovim oblicima", prenijela je agencija MENA predsjedničku izjavu.

Do sada su mete napada uglavnom bile snage sigurnosti. Napad u srijedu pokazuje da su džihadisti promijenili taktiku i da bi mogli ciljati strance u vrijeme kada se vlasti trude privući turiste i međunarodne ulagače i tako potaknuti gospodarski oporavak.

Trojica muškaraca stigla su automobilom na kontrolnu rampu na parkiralištu hrama Karnak, jedan od najposjećenijih spomenika faraonskog Egipta. Kada ih je policija zatražila da otvore torbe, jedan od muškaraca počeo je bježati i aktivirao je eksplozivni prsluk. U okršaju su policajci jednog napadača ubili, a drugog ranili, a a lakše su ranjena dvojica policajaca i dva civila.

U vrijeme napada 604 posjetitelja nalazilo se u Karnaku, prema podacima policije.

Nakon svrgavanja predsjednika Mursija, koji je potekao iz stranke Muslimansko bratstvo, policija i vojska ubile su više od 1400 promursijevih pristaša. Osim toga, od ljeta 2013. više od 40.000 osoba je uhićeno, prema podacima međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch.

Nadalje, egipatski sudovi osudili su stotine promursijevih pristaša na smrt u masovnim brzinskim procesima, unatoč osudama međunarodne zajednice i organizacija za ljudska prava.

Tijekom 1990-ih godina izveden je niz atentata na turiste u Egiptu što je zadalo težak udarac gospodarstvu. Najviše je odjeknuo napad u studenome 1997., kada je šest džihadista u Luksoru masakriralo 35 Švicaraca, 6 Britanaca, 4 Nijemca, 2 Kolumbijaca, 11 Japanaca i 4 Egipćana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:39