SKANDAL U VELIKOJ BRITANIJI

Murdoch gasi najprodavaniji tabloid News of the World, nakon skandalozne afere prisluškivanja

Britanski tabloid našao se u središtu skandala zbog hakiranja telefona poznatih ličnosti, političara i ratnih žrtava
 AFP

News of the World, britanski tabloid koji se našao u središtu skandala zbog hakiranja telefona poznatih ličnosti, političara i ratnih žrtava, u nedjelju će tiskati svoje posljednje izdanje, objavio je to u priopćenju James Murdoch, direktor grupacije News Corporation unutar kojeg se nalaze sporne novine.

- Savjetovao sam se sa starijim kolegama i odlučili smo napraviti odlučne korake kako bi sačuvali vjerodostojnost novina. Ove će nedjelje biti tiskano posljednje izdanje News of the Worlda - stoji u Murdochovu priopćenju.

News of the World: Pročitajte kako se razvijao skandal s tabloidom

Rebekah Brooks: Ljupka, ali i oštra, uporna direktorica tabloida

Dodao je kako News of the World u nedjelju neće imati oglase već će sav oglasni prostor pokloniti humanitarnim udrugama i akcijama.

Bezkrupulozno prisluškivanje žrtava rata

News of the Worldu život je bio zapečaćen već početkom tjedna, no vrhunac se dogodio u četvrtak kada je na naslovnici britanskog tabloida The Daily Mirror osvanuo naslov "Hakirani telefoni obitelji poginulih u ratu". Očekivano za tabloid kojemu je News of the World, na koji se odnose optužbe koje već danima zgražaju britansku javnost, glavni konkurent. Iako su novine koje pripadaju grupaciji News International, u čijem je vlasništvu i sporni tabloid, pokušavale staviti skandal u drugi plan, to im nije pošlo za rukom. Hakiranje mobilnih telefona je tema tjedna na Otoku. News of the World, jedan od tabloida u vlasništvu tvrtke, hakirao je telefone ne samo poznatih ličnosti i političara, nego i žrtava nekih od najtragičnijih događaja u bliskoj povijesti Britanije.

Na meti i obitelj McCann

Informacija da su novinari danas najomraženijih novina u zemlji navodno provaljivali u govorne pošte obitelji vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu, najnoviji je u nizu skandaloznih detalja koji se ovaj tjedan nižu u istrazi. Prije je otkriveno da su prisluškivane govorne pošte obitelji poginulih u terorističkom napadu u ljeto 2005., a nekoliko obitelji ubijenih ili nestalih, primjerice Madeleine McCann, potvrdile su da ih je kontaktirao Scotland Yard kako bi ih upozorio na mogućnost da su bili prisluškivani.

Hakirana je i govorna pošta mobilnog telefona Milly Dowler (13) koja je nestala u proljeće 2002., a čije je tijelo pronađeno tek poslije više mjeseci. Već nekoliko dana nakon Millyna nestanka News of the World hakirao je njezinu govornu poštu i, pohlepno želeći nove poruke, brisao stare, što je izbezumljenim roditeljima djevojčice davalo nadu da je živa. Kap je to koja je prelila čašu i izazvala bijes ne samo javnosti i medija, nego i političkog vrha Ujedinjenog Kraljevstva.

Posebna rasprava

- Apsolutno je odvratno to što se dogodilo i mislim da će se svi u vladi i zemlji gnušati kada to čuju i vide - izjavio je premijer David Cameron u srijedu u parlamentu.

U posebno sazvanoj raspravi zastupnici svih stranaka iskazali su bijes i zatražili povlačenje direktorice News Internationala, Rebeke Brooks, te zaustavljanje nedavno dogovorenog preuzimanja televizijske mreže BSkyB od strane News Corporationa, Murdochova imperija i vlasnika spornog britanskog ogranka tvrtke News International.

Istu se večer prvi put od početka novog i dosad najžešćeg vala skandala oglasio Rupert Murdoch. Od njega tada nismo čuli ništa novo, osim da podržava Brooks.

- Nove optužbe o hakiranju i plaćanju policiji su grozne i neprihvatljive. Izjasnio sam se da naša kompanija mora u potpunosti i proaktivno surađivati s policijom, i to je točno ono što News International čini i nastavit će činiti pod vodstvom Rebeke Brooks. Predani smo tome da se u potpunosti posvetimo ovom slučaju i napravili smo brojne važne korake kako bismo spriječili da se ponovno dogodi - rekao je Murdoch (80).

Praksa hakiranja kojom su se godinama služili zaposlenici News of the Worlda uzdrmala je vladu. Ed Miliband na čelu opozicijske Laburističke stranke najglasnije se suprotstavio Cameronu, tražeći ne samo zaustavljanje akvizicije BSkyB-a, nego i preuzimanje odgovornosti za zapošljavanje Andyja Coulsona na visokoj poziciji u vladi.

Računi kao dokazi

Do prije nekoliko mjeseci na mjestu Cameronova direktora komunikacija nalazio se Andy Coulson koji je prije preuzimanja te pozicije bio zamjenik urednika News of the Worlda od 2000. do 2003. i glavni urednik od 2003. do 2007.

U tom je razdoblju, otkriveno je, hakiranje telefona i potplaćivanje policije bilo svakodnevna praksa. Iako se dugo smatralo da je krivnja u pojedincima, primjerice novinaru Glennu Mulclairu koji je 2007. osuđen na zatvorsku kaznu, novi dokazi upućuju na to da su nezakonite radnje bile dio svakodnevne prakse. Sve je manje onih koji vjeruju da Coulson i Brooks, koja je od 2000. do 2003. bila glavna urednica tabloida, a sada je na čelu News Internationala, nisu znali za nezakonite radnje. Nekoliko je dokaza, primjerice računi koje je potpisao Coulson, a kojima se plaćalo policiji, koji povećavaju sumnju u njihovu neiskrenost.

Iz anonimnog izvora koji radi za jedan od naslova News Internationala Jutarnji list doznaje ekskluzivnu informaciju da se Brooks u utorak e-mailom obratila zaposlenicima News Internationala kako bi ih obavijestila da će situacija u kojoj se našla kompanija imati utjecaj na poslovanje.

Spomenula je nužne otkaze, moguće ujedinjavanje redakcija The Timesa i The Sunday Timesa te smanjenje broja uredničkih pozicija.

“Nadam se da shvaćate kako je nezamislivo da sam ja znala ili, još gore, dopuštala ove grozne optužbe”, napisala je. Tada se još ništa nije znalo o gašenju News of the Worlda.

Isti izvor potvrdio nam je da je atmosfera u redakcijama kompanije, poglavito tabloidima, nemilosrdna, uz žestoku konkurenciju i pritisak urednika koji često ne pitaju kako novinar dolazi do priča. Pomalo je ironično da je takvo stanje medija nastalo upravo zbog zahtjevnog koncepta “24 h news”, cjelodnevnih vijesti, koji je prvi predstavio upravo Rupert Murdoch.

Financijske posljedice

Ovaj su tjedan neke od najvećih kompanija u zemlji, primjerice T-Mobile, Orange, Procter&Gamble i Ford, najavile otkazivanje oglasa iz News of the Worlda. Povlačenje samo tih oglašivača tabloidu uzrokuje financijsku štetu veću od 1,5 milijuna funti godišnje. Prihodi od oglašavanja, koji iznose oko 38 milijuna funti godišnje, ozbiljno su ugroženi, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da se svakim satom podržava bojkot tabloida, što bi moglo imati ozbiljne financijske posljedice.

Budući da mnogi slučaj vezuju za Murdochovu medijsku politiku neki čak spominju i povlačenje oglasa iz svih naslova News Internationala, a to su, uz News of the World, The Times, The Sunday Times i najprodavanije novine u Britaniji - The Sun. Dionice vlasnika tih naslova, kompanije News Corporation, pale su za 3,6 posto zbog neizvjesne budućnosti akvizicije BSkyB-a i financijskih gubitaka zbog neočekivanog razvoja događaja.

Najgori urednici

Iako je Cameron rekao da na hakiranje treba gledati kao na zaseban slučaj koji nije vezan uz jedan od najvećih poslovnih poteza godine - kupnju BSkyB-a, televizijske mreže s više od 10 milijuna pretplatnika - on i ministar kulture Jeremy Hunt pod velikim su pritiskom da zaustave akviziciju. Kasnije tijekom dana priopćeno je da je donošenje te odluke odgođeno do jeseni. Cameron je obećao i istragu slučaja te spomenuo mogućnost dviju istraga: jedne medijske, a druge koja bi trebala utvrditi razlog neefikasnosti policije u ranijem otkrivanju hakiranja.

Peta Buscombe, koja je na čelu Press Complaint Comission, nezavisnog tijela koje kontrolira rad medija, izrazila je sumnju da se u internu istragu koju vodi Rebekah Brooks može imati povjerenja.

- Smatram nevjerojatnim da je Murdoch zatražio Brooks da vodi internu istragu - izjavila je za BBC. S njom se slaže i ministar Chris Huhne koji tvrdi da istraga mora biti nezavisna, a na pitanje smatra li da je Brooks znala za nezakonite radnje odgovorio je: - Ili je znala što se događa, pri čemu je bila uključena u kriminalnu radnju, ili je bila vrlo nekompetentna. S njim se slaže i Hugh Grant, glumac koji je imao važnu ulogu u otkrivanju načina poslovanja tabloida, snimajući razgovor s jednim bivšim zaposlenikom. - Coulson i Brooks su ili najgori urednici u povijesti ili lažljivci - ustvrdio je Grant.

Skrivao prljavo rublje

Na udaru je i James Murdoch, Rupertov sin koji je osiguravao plaćanje nagodbi žrtvama hakiranja, primjerice Sienni Miller kojoj je isplaćeno 100.000 funti za “narušavanje privatnosti i uznemiravanje”. Neki komentiraju da je James, kojega je Rupert postavio za predsjednika Uprave News Internationala, pokušao novcem spriječiti otkrivanje nezakonitih djela kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41