DRAMA U ALABAMI

MUNJEVITI RASPLET SEDMODNEVNE TALAČKE KRIZE Otmičar iz bunkera ubijen, oteti dječak izvučen živ i zdrav

Vijetnamski veteran Jimmy Lee Dykes dječaka je oteo iz školskog autobusa u kojem je ubio vozača

Sjedinjene Države odahnule su nakon što je petogodišnji dječak iz malog mjesta u Alabami oslobođen iz bunkera u kojem ga je sedam dana držao naoružani i očito poremećeni muškarac. Jimmy Lee Dykes (65) dječaka je prošlog utorka nasumice izvukao iz školskog autobusa u naselju Midland City na jugu te američke savezne države te ga zatočio u unaprijed pripremljenom podzemnom skloništu u svom vrtu.

Prema vlastitom priznanju, sve je učinio kako bi dobio priliku ispričati svima što mu je učinila, odnosno kako ga je “zeznula” vlada, no nije objavljeno kako mu se zamjerila. Dykes je ubijen u ponedjeljak u FBI-evoj akciji, a dječak je, na olakšanje cjelokupne javnosti, spašen bez ozljeda.

Palicom ubio psa

No, prije tog raspleta SAD je danima pratio razvoj talačke krize . Javnost je bila šokirana potezom odlikovanog veterana Vijetnamskog rata. No, njegovi susjedi nisu se iznenadili jer im je Dykes bio poznat kao nasilna i neprilagođena osoba. Jedna susjeda ispričala je medijima kako je njezina psa pretukao na smrt palicom. - Znala sam da je luđak i da nešto planira. Bila sam pod konstantnim stresom zbog takvog čovjeka u susjedstvu - rekla je Ronda Wilbur. I drugi su susjedi ispričali da je Dykes bio čudak te se, otkako se doselio prije dvije godine, uvijek držao po strani. Stalno je strahovao da će policija upasti na njegov posjed i izvršiti pretres. Zbog toga je ponekad noću s puškom stražario u vrtu. Očito paranoičan, sagradio je podzemni bunker koji mu je bio potreban da provede svoj plan u djelo. Susjedi su vjerovali da je riječ o skloništu od uragana kakvo ima većina ljudi na tom području. No, Dykesov je plan bio oteti dvoje djece. To bi mu, smatrao je, osiguralo dovoljnu medijsku pažnju i omogućilo da javnost dozna njegovu priču. U vrtu, u kojemu je na dubini od oko jednog metra sagradio bunker, bivši pripadnik mornarice navodno je uzgajao povrće.

Prevario vozača

Upravo je tako, prenose neki mediji, i namamio vozača autobusa Charlesa Alberta Polanda (66) da stane i pusti ga unutra. Dykes je, kažu, vozaču dan ranije obećao domaće brokule na dar. Djeca iz autobusa, Terrica Singletary (14) i njen brat Tristan (12), ispričala su kako je izgledala otmica. Prema njihovim riječima, Dykes je ušao i prvo dao vozaču vrećicu s nečim što je izgledalo poput brokula i porukom. Od vozača je potom zatražio da mu preda dvoje djece, što je on odbio. Tada se otvorio pakao.

- Vikao je: ‘Sve ću vas pobiti, želim dvoje djece’ - opisala je Terrica.

Vozač je Dykesu ponavljao da iziđe iz autobusa, no on je, isprva se pretvarajući kako odlazi, izvukao pušku i ustrijelio vozača četiri puta. Potom je ugrabio Ethana, dječaka koji ima Aspergerov sindrom i poremećaj koncentracije, te ga izvukao van. U autobusu je bilo najmanje 21 dijete.

Oružje u bunkeru

Nitko nije vjerovao da će se talačka kriza toliko oduljiti. Dječak je plakao za roditeljima, a u Midland Cityju su organizirali bdijenja na kojima su građani molili da preživi. Otmičar, srećom, nije naudio dječaku. Dopustio je da se kroz ventilacijsku cijev dječaku dopreme bojanke i igračke. Kroz tu je cijev zatražio da mu u zamjenu za dječaka dovedu novinara kojemu bi ispričao priču i koji bi je objavio. FBI je u međuvremenu razmišljao o uvođenju kamera i mikrofona u bunker kako bi nadzirali što se događa. Također su istraživali ima li u bunkeru eksploziva. Kako je naveo lokalni šerif, oko 24 sata uoči akcije pregovori s Dykesom su krenuli nizbrdo. Istodobno je primijećeno da drži oružje. Zato je FBI odlučio krenuti u akciju, navodeći kako je došlo do “neotklonjive prijetnje” za život dječaka. Agenti su uletjeli u bunker i spasili dijete. Dykes je ubijen.

Prije akcije ubacili kamere i mikrofone u otmičarev bunker

- Sretan je što je doma i dobro izgleda - izjavio je jučer rođak otetog Ethana, Berlin Enfinger.

Istodobno cijeli Midland City raspravlja o akciji spašavanja malog Ethana, o kojemu vlasti još ne iznose detalje.

Udarac pa pucnjevi

Naime, pomahnitali otmičar Jimmy Lee Dykes sa svojom se žrtvom zaključao u podzemni bunker veličine 2,4 sa 1,8 metara. Posrijedi je bilo svojevrsno sklonište u slučaju uragana, ukopano metar i 20 centimetara ispod površine u skladišnom kontejneru. Javnost zanima kako su specijalci uspjeli izvesti akciju u tako skučenom prostoru. Susjedi, pak, navode kako su čuli glasan udarac, a potom pucnjavu. FBI tvrdi da ne smije otkriti kako je izvedena akcija, no vjeruje se da su na neki način specijalci ozvučili i postavili kamere u prostor. Nije jasno kako su znali da je u sklonište unio pušku.

‘Morao je biti ubijen’

- Iza nas je velika scena zločina i tek treba ustanoviti sve okolnosti akcije - izjavio je agent Steve Richardson iz FBI-a.

Lokalni šerif izjavio je da je dječak, kad su agenti ušli, bio u opasnosti jer je Dykes imao pušku, no nije pobliže objasnio u kakvoj opasnosti i zašto je Dykes u akciji na kraju ubijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:24