AKCIJA PROTIV BARBARA

MUNJEVITA OSVETA DŽIHADISTIMA Egipat počeo zračne napade na Libiju nakon ubojstva kršćana

 youtube screenshot

Nakon što su džihadisti iz islamske države u nedjelju objavili snimku masovnog pogubljenja egipatskih kršćana, navodno na području Libije, u ponedjeljak ujutro uslijedila je munjevita reakcija Egipta.

Kako izvještavaju agencije, egipatsko je ratno zrakoplovstvo pokrenulo seriju napada na džihadističke položaje u Libiji, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio da njegova zemlja 'ima pravo odgovoriti' IS-u.

Zasad nema informacija koliko je zračnih napada izvedeno i kakav je njihov učinak.

Islamska je država objavila snimku više osoba u narančastim odijelima, sličnim onima koje su nosili taoci koje je ta džihadistička skupina nedavno pogubila u Siriji, poredanih na plaži s rukama u lisičinama na leđima, nakon čega im krvnici odrubljuju glavu nožem.

Navodno je riječ o 21 egipatskom koptu koji su nedavno oteti na području Libije.

U posljednjem broju časopisa El Dabiq, koji izlazi na engleskom jeziku, od četvrtka, objavljen je i napis o otmici 21 egipatskog kopta, popraćen fotografijama sličnim onima na videosnimci objavljenoj u nedjelju.

Libijski ogranak IS-a izvijestio je u siječnju da je oteo 21 egipatskog kopta u Libiji, a i Kairo je potvrdio da je 20 njegovih državljana oteto u toj susjednoj zemlji u dvama odvojenim napadima.

Nedjeljna videosnimka nosi naziv: "Poruka potpisana krvlju upućena narodu Križa", a u titlu se navodi da je upućena "narodu Križa vjernom neprijateljskoj egipatskoj Crkvi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:55